När Kopparvallen i Åtvidaberg AB bildades för tio år sedan var det runt 140 privatpersoner och företag i Åtvidaberg som köpte aktier. De flesta gjorde det för att hjälpa fotbollsföreningen, snarare än för att göra en investering. Aktierna kostade 1 000 kronor styck och flertalet köpte några stycken, men det fanns företag som handlade aktier för både 100 000 och 200 000 kronor.
Kommunen köpte nästan hälften av aktierna och näst största aktieägare var Åtvidabergs FF.
2016 behövdes pengar för att byta ut konstgräset på Kopparvallen. Kommunen – som redan 2011 hade gått i borgen på ett 30-miljonerslån för att rusta arenan för allsvenskt spel – valde att gå i borgen ännu en gång. Men i gengäld ville kommunen bli ensam ägare av Kopparvallen.
De allra flesta av de privata aktieägarna gick med på att överlämna sina aktier till kommunen utan betalning. ÅFF, däremot, fick lösa in sina aktier för det nominella värdet, 1 000 kronor styck.
– Om ÅFF också hade lämnat sina aktier utan vederlag hade deras kapital blivit negativt och de hade inte fått behålla sin elitlicens. Och då hade ju hela aktionen fallit redan på det första steget. Vi står med en arena som kostar pengar och vill ju inte vara utan verksamhet på den, kommenterar Stefan Nilsson, biträdande kommundirektör.
Sammanlagt fanns det, innan ÅFF återlöste sina aktier, 11 000 aktier i Kopparvallen AB. 120 av dem ägs fortfarande av privatpersoner, varav drygt hälften av den privatperson som nu vill ha betalt.
– Jag köpte aktierna för att hjälpa föreningen under en av alla dess ekonomiska kriser. Men att skänka till en kommun är en annan sak, det kommer jag aldrig att göra, kommenterar han.
Personen, som vill vara anonym i det här skedet, kräver att kommunen löser in alla kvarvarande aktier.
– Det har man som minoritetsägare rätt att kräva enligt aktiebolagslagen, när majoriteten äger mer än 90 procent av aktierna. Annars får de låta en skiljenämnd avgöra ärendet och det skulle bli betydligt dyrare för kommunen. Nämnden brukar kosta runt 250 000 kronor och så kommer advokatkostnaderna på det.
Stefan Nilsson vill inte uttala sig om hur kommunen ska agera.
– Det är en komplex fråga om bolagsjuridik, så vi behöver ta in juridisk kompetens. Jag räknar med att vi ska ha ett möte och diskutera saken under den närmaste veckan.