Han har Åtvids kanske hetaste jobb

Jörgen Strömberg har ett hett yrke. Han har styrt fjärrvärmeanläggningen på Facetten i 20 år. Innan dess var han eldare på Facit.

Tekniska verken firade under onsdagen att fjärrvärmen funnits i Åtvidaberg i snart 20 år. AnnBritt Larsson, Pontus Blomgren och Olav Bergström var några av bolagets representanter som deltog i firandet.

Tekniska verken firade under onsdagen att fjärrvärmen funnits i Åtvidaberg i snart 20 år. AnnBritt Larsson, Pontus Blomgren och Olav Bergström var några av bolagets representanter som deltog i firandet.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-10-11 21:00

– Här är det 1000 grader, säger drifttekniker Jörgen Strömberg och fäller upp en liten lucka som gör det möjligt att kika in i flispannan på Facetten.

Där innanför säkerhetsglaset brinner biobränsle från skogarna runt Åtvidaberg. Varje år transporteras 30 000 till 35 000 kubikmeter flis till anläggningen.

– Det blir ungefär 300 lastbilar med släp om året, säger Jörgen Strömberg som ser till att väga, torka och blanda fliset innan det matas in i pannan.

Pannan fick namnet Cecilia för snart 20 år sedan. Då hade kommunen och Forskraft (som senare köptes upp av Vattenfall) bildat Åtvidabergs Fjärrvärme AB och satsat på att bygga ett fjärrvärmenät i Åtvidaberg.

Den 22 november, på Ceciliadagen, tändes pannan för första gången.

Sedan dess är Cecilia hjärtat i anläggningen och pumpar varje år ut värme och vatten motsvarande den mängd som krävs för 1500 villor.

– Man räknar effekten i villor, men faktum är att vi har en låg anslutning av villor i Åtvidaberg. Vi levererar främst till kommunens fastigheter, flera bostadsbolag, Stora kyrkan och Facetten. Senaste anslutningen gjordes för Jysk, säger AnnBritt Larsson, affärsenhetschef på Tekniska verken, som köpte hela anläggningen och nätet i Åtvidaberg för tio år sedan.

Tekniska verken firade under onsdagen fjärrvärmens 20 år i Åtvidaberg. Kunder fick bland annat kika in i anläggningen.

Jörgen Strömberg har varit med sedan anläggningen togs i bruk 1998.

– Fast jag har varit här längre än så, säger han och återger ett stycke Åtvidabergshistoria.

– Jag började direkt efter nian som lärling på Facit. Det var 1973, då det börjat gå utför.

Jörgen blev kvar. 1979 fick han ansvar som eldare för den panna som värmde hela det centrala industrikomplexet, som senare fick namnet Facetten.

– Så jag har varit på den här platsen obrutet sen 1979. Fast jag har bytt arbetsgivare genom åren, Facit, Industribyggen och nu Tekniska verken.

Jörgen Strömberg kan anläggningen som sin egen ficka och guidar engagerat. Turen börjar vid flisintaget och går därifrån till sortering och matning av flispannan, vidare till rökgaskondensator, vattenrening och kontrollrum. Han gör en avstickare till oljepannan som fått namnet Erik, eftersom den kom på Erikdagen. Den används bara tillfälligt, som när temperaturen går under tio-tolv minus och Cecilia inte räcker till.

– Totalt går vi runt på 99,2 procent fossilfritt bränsle, oljan står för 0,8 procent.

Ett minne från åren på Facit.
Ett minne från åren på Facit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!