Han fick båtmotorn stulen

Sommaren är av naturliga skäl en populär tid för att åka ut med båten. Men sommaren är också en tid då många blir av med sin båtmotor. Martin Fredén blev i helgen bestulen på motorn han lånat av en kompis.

Förra året sjönk anmälda båtmotorstölder från 256 till 236 jämfört med 2017.

Förra året sjönk anmälda båtmotorstölder från 256 till 236 jämfört med 2017.

Foto: Jennifer Mayer

Åtvidaberg2019-08-13 08:00

– Det är ju tråkigt såklart. Jag gjorde ett inlägg på en Facebooksida som blev delat många gånger men jag tror inte att vi kommer få se den motorn igen, säger Martin Fredén.

Det tredje kvartalet har varit högsäsong för båtmotorstölder i landet de två senaste åren. 2017 var ett rekordår med 879 båtmotorstölder, varav 256 skedde i region öst. Branschorganisationen Larmtjänst uppskattade då att ungefär 80 procent av båtmotorerna försvinner utanför Sveriges gränser.

– Det går ganska lätt att sälja båtmotorer kan man tänka sig. Och när man ser att det skett flera anmälda stölder på samma geografiska område kan det handla om en stöldliga, säger Monica Bergström, presstalesperson på polisen i öst.

Martin Fredéns granne har tidigare blivit av med en båtmotor i området kring sjön Lången. Hans egen båt låg ensam och synlig från en bilväg på andra sidan sjön och han tror att det var så tjuven fick nys om motorn.

– Det var en liten fyrhästars motor med lås på, men det var nog snabbt avklippt, säger han.

Båtmotorstölderna i region öst ökade det första kvartalet i år jämfört med förra året men har sen sjunkit, trots att landet i övrigt haft ökade problem med stölder. Och för att minska stöldrisken finns säkerhetsåtgärder.

– Båtsamverkan är väldigt bra, där vänner och grannar hjälper att titta till båten. Sen är det bra att hålla rent efter sig så att det ser ut som man ofta är på plats. Även ett godkänt lås är att föredra, eller en spårsändare. Eller så tar man med sig båtmotorn in, säger Monica Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!