Halvtid för parhästarna S och M

Det har snart gått två år sedan S och M i Åtvidaberg skrev under överenskommelsen om att styra tillsammans under ytterligare en mandatperiod.

Skrivs om. Överenskommelsen mellan partierna ska uppdateras.

Skrivs om. Överenskommelsen mellan partierna ska uppdateras.

Foto:

ÅTVIDABERG2016-10-12 00:00

Den 28 oktober 2014 satte S och M bläcket på pappret. Partierna uttryckte gemensamt: ”Vår uppfattning är att det är nödvändigt med en bred överenskommelse mellan de två största partierna för att säkerställa en framtida positiv utveckling av kommunen”.

Bakom sig hade S och M två mandatperioder i majoritet.

– Vi gick tillsammans igen för att ta ansvar för ekonomin, säger Elisabet Edlund (S).

Corren träffar henne och kommunalrådskollegan Mira Wedenberg (M) i cafeterian på Alléskolan, en mötesplats de själva valt för ”liv och rörelse”. Men skolan är också en politisk utmaning , inte minst efter en nedslående placering i ”Bästa skolkommun”. Åtvidaberg rankades av Lärarförbundet som nummer 236 i landet och näst sämst i länet.

Mira Wedenberg som leder barn- och utbildningsutskottet pekar på att kommunen når bättre resultat i andra jämförelser. Samtidigt är hon medveten om att statistiken visar generellt svaga resultat i årskurs nio.

– Detta är inget man vänder på snabbt. Vi har under mandatperioden lyft resultatfrågan, men det kommer att ta tid, säger hon.

Långsiktiga planer och mål inom skolan är ett av de områden som S och M prioriterat i sin överenskommelse. Det arbetet fortsätter.

Punkten ökad profilering i förskolan har genomförts. Läsgaranti i lägre årskurser är på gång.

Övergripande i partiernas överenskommelse är ekonomin. Elisabet Edlund konstaterar nöjt att partierna klarat målen om årliga resultat om minst 15 miljoner kronor och investeringar som inte överstiger resultatet under mandatperioden.

– Men det är tufft, säger Mira Wedenberg och pekar på att Åtvidabergs kommun måste ha högre resultatmål än genomsnittskommunen.

Orsaken är kommunens historiskt höga upplåning. Soliditeten, som förra året låg på strax över 30 procent är ett mått på belåningen. Med det ligger Åtvidaberg långt under genomsnittkommunens soliditet på runt 50 procent.

– Idag belastar våra lån kommande generationer, säger Mira Wedenberg.

Sammantaget rådet återhållsamhet för investeringar. De ska finansieras av resultatet.

Överenskommelsen från 2014 ligger på bordet och kommunalråden kan bocka av flera punkter. Bredbandsutbyggnad är en. Arbetet med nya bostäder pågår, likaså arbetet för utbyggnad av riksväg 35.

Näringslivet har en egen rubrik. Kommunalråden talar om pågående arbete kring en utveckling av Näringslivscentrum. Kommunens upphandlingar och hur det lokala näringslivet ska kunna konkurrera med större bolag har varit en återkommande fråga.

– Nu har vi anställt en upphandlingsstrateg och kan vässa oss och bryta ner upphandlingar i flera delar, säger Edlund.

Kostfrågan är fortfarande aktuell. Nästa sommar då kommunen tar tillbaka måltiderna och en kostpolicy ska tas fram.

I överenskommelsen anges att dokumentet ska hållas levande. En uppdatering är på gång, uppger Edlund.

– Vi har påbörjat en del i överenskommelsen och slutfört en del. Nu tittar vi på vad vi ska lägga vidare fokus på, till exempel integration, säger Edlund.

Samarbetet mellan partierna fungerar bra, uppger kommunalråden även om ideologiska diskussioner förekommer.

– Mellan varven får vi kompromissa, säger Wedenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om