Gymnasieelever svetsar kaminer som skickas till Ukraina

I produktionsutrustningskursen på Teknikprogrammet får eleverna lära sig att svetsa – genom att bygga kaminer till Ukraina.

Cecilia Edströmer Johansson tycker att svetsningen är lite svår men mest roligt. "Det gör ingenting om de inte ser jättefina ut bara de fungerar".

Cecilia Edströmer Johansson tycker att svetsningen är lite svår men mest roligt. "Det gör ingenting om de inte ser jättefina ut bara de fungerar".

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2023-03-18 17:00

En artikel om en ingenjör vid Väderstad AB som designat och tillverkat en mindre kamin till Ukraina var startskottet för gymnasieskolans nya projekt. Kaminerna som svetsas ihop skulle passa bra in i produktionsutrustningskursen på Teknikprogrammet.

undefined
Merlin von der Mühle och Cecilia Edströmer Johansson går tredje året på Teknikprogrammet.
undefined
Cecilia Edströmer Johansson tycker att svetsningen är lite svår men mest roligt. "Det gör ingenting om de inte ser jättefina ut bara de fungerar".

– När jag läste om kaminerna så tänkte jag att det här kan ju våra elever göra om vi får sponsring och material, förklarar Anders Wallgren, lärare vid Teknikprogrammet.

Det krävdes bara två telefonsamtal för att komma igång. Ett samtal gick till företaget Elektro-Termo som ställde upp och sponsrade med planplåtar och de laserskurna bockade delar som kaminerna byggs av. Det andra samtalet gick till Minec som sponsrade med rördelar.

– Vi fick se en presentation om ingenjören som gjort den första kaminen och sedan fick vi reda på att vi skulle göra kaminer som en del i vår svetsningsutbildning, säger Cecilia Edströmer Johansson som är en av åtta elever i årskurs tre på Teknikprogrammet.

undefined
Material till kaminerna har sponsrats av Åtvidabergsföretagen Elektro-Termo och Minec. När kaminerna är färdiga åker de till Väderstad AB för att sedan fraktas till Ukraina.
undefined
Merlin von der Mühle tycker det är en rolig utmaning att svetsa ihop kaminerna. "Man blir ju extra noggrann. Det är viktigt att kaminen blir hel och godkänd så den kan användas" säger Merlin von der Mühle.

För Cecilia känns det extra speciellt då hennes familj vid krigets början hjälpte en ukrainsk familj med boende och mat när de kom till Sverige. Eleverna tycker det känns bra att få möjligheten att tillverka någonting som faktiskt kommer att användas av människorna som är kvar i Ukraina.

– Man blir ju extra noggrann. Det är viktigt att kaminen blir hel och godkänd så den kan användas, säger Merlin von der Mühle.

– Ja, det gör ingenting om de inte ser jättefina ut bara de fungerar, fyller Cecilia i.

I skolans lokaler har de varsitt svetsrum där de arbetar självständigt med kaminerna. Skolan har material till totalt tio kaminer och eleverna kommer att bygga varsin. Cecilia har hunnit längst. Både hon och Merlin har även jobbat utanför lektionstid.

– Det är faktiskt så kul att vi även kört under rasterna, säger Merlin som även provat att svetsa andra saker hemma.
 

undefined
En färdig kamin.
undefined
Medan några svetsar jobbar resten av klassen med annat. Ramez Alsakkal, Lina Nahlbom, lärare Anders Wallgren, Dadir Abdi och Andreas Andersson.


Vad har varit det svåraste?

– Det har varit så roligt att jag inte tänkt på det svåra. Vi har ju fått tydliga instruktioner och vissa grejer har vi fått fundera ut själva. Man lär sig av sina misstag och det mesta går att göra i ordning, konstaterar Cecilia.

När kaminerna är klara kommer hela klassen åka till Väderstad AB för att lämna kaminerna för vidare transport till Ukraina där de kommer användas bland annat hos privatpersoner. 

– Vi ska märka upp våra kaminer med skolans och våra namn. Det känns roligt att göra dem lite personliga, säger Merlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!