I fem år har 23 gubbar i Åtvidaberg gjort det. Samlats var fjortonde dag i Alléskolans hemkunskapskök för att laga mat tillsammans. Ingen kvinna är inblandad och i chefssleven håller Gunnar Carlsson och Leif Pettersson. De turas om att komponera recept, göra inköp och vägleda gubbarna vid tillagningen.
Allt sker i SPF Kopparns regi och varje termin avslutas med en hejdundrande trerättersmiddag då gubbarnas fruar bjuds in, inte för att laga, men för att äta. Många fler skulle vilja vara med i matlagningsgruppen, men antalet köksplatser i Alléskolan gör att alla tyvärr inte kan beredas plats.
Yngre människor kanske rycker på axlarna åt det här. Ska det vara något märkvärdigt, att karlar lär sig laga mat?
Ja, om man växte upp på 1930- och 1940-talen har matlagning, till skillnad från i dag, aldrig funnits som en självklar kunskap.
Pojkar och män uppmanades ofta att hålla sig undan från köket, där inne rådde ett matriarkat. Och även de män som senare i livet gjort försök att börja laga mat har nog känt av sin hustrus oändliga försprång och då är det inte alltid så lätt att kräva sin plats vid spisen. Hon kan ju så oändligt mycket mer.
Undantaget i gänget är 83-årige Gunnar Carlsson som började laga mat redan som 5-åring.
– Min mamma förvärvsarbetade. En dag hade hon sagt att vi skulle ha makaronen på kvällen och jag ville hjälpa henne. När jag hittade paketet slogs jag av hur stenhårda de var och förstod att det krävdes någon form av blötläggning för att få dem ätbara. På den vägen är det.
Det är febril aktivitet när vi besöker finalmiddagen. Är såsen för salt? Kolla gratängen, Ingvar! Vem picklar grönsakerna? Skit också, karamelliseringen skar sig! Alla jobbar febrilt i de förföriska dofterna. Det skrattas, skojas och görs ideliga avsmakningar.
– Våra mammor var hemmafruar och stod för all matlagning, säger Leif Pettersson. Det betyder att många äldre män som blir änklingar är hänvisade till tråkig färdigmat. Vi har gjort alla typer av mat här, mycket husmanskost och många rätter med kyckling och lax. Det är populärt.
– Jag har blivit fast. Man lär sig hela tiden nya saker. I alla år är det frugan som stått för maten, men nu kan vi laga mat tillsammans. Det är kul, säger Jan Nilsson. Så svårt tycker jag inte heller att det är, det är ju bara att följa receptet.
Det svåraste i början var själva kryddningen.
– Det står ju bara salt och peppar, men aldrig hur mycket. I början var vi lite för försiktiga, tycker Leif Hall.
Gunvar Berglund är änkling sedan 1,5 år.
– Jag tittade mycket på min fru när hon lagade mat och försökte snappa upp saker. Kursen har lärt mig väldigt mycket och nu försöker jag laga all mat själv.
Ute i hallen väntar de hungriga och förväntansfulla fruarna.
– Min karl kunde ingenting om mat förut. Nu lagar han mat även hemma och jag vinnlägger mig om att inte lägga mig i, utan låta honom göra det på sitt sätt, säger Gun-Britt Delbom.
– Min lagar inte mat hemma, trots kursen. Men han värmer tevatten och diskar. För honom är det mest en social grej tror jag, säger Ejra Paulsson.
– Det är inte att förakta, inflikar Kerstin Fornander. Karlar har ju inte alls så mycket av sociala nätverk som vi kvinnor har.
In kommer kvällens trerätters. Grevéostmuffins, ädelostfylld lövbiff med fransk potatisgratäng och snabbpicklade sommargrönsaker. Och som kronan på verket Brie au caramel à la Monique. Fruarna är inte sena att visa sin uppskattning.
Jättegott, det här får du gärna göra hemma, Lars- Arne! Underbar sås! Åh, så god gratäng! Du hänger väl med nästa termin också, Gunnar?
Var så säkra. Efter nyår drar gubbarna på sig förklädena igen, för nya kulinariska strövtåg i Alléskolans kök.