Gruvlave riskerar att ramla ner i gruvhål

Storgruvans lave i Bersbo riskerar att rasa ner i ett flera hundra meter djupt gruvhål. Men än finns det räddning.

Stödmuren till höger om Storgruvans lave i Bersbo har delvis rasat samman. Ett 20-tal stenblock kan ha fallit ner i gruvschaktet. Länsstyrelsen bedömer att gruvlaven eventuellt riskerar att falla ned i gruvhålet om inte fundamenten åtgärdas.

Stödmuren till höger om Storgruvans lave i Bersbo har delvis rasat samman. Ett 20-tal stenblock kan ha fallit ner i gruvschaktet. Länsstyrelsen bedömer att gruvlaven eventuellt riskerar att falla ned i gruvhålet om inte fundamenten åtgärdas.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-06-30 21:00

Den gräddvita laven med röda knutar tronar över Storgruvan, alldeles på kanten till schaktet. Under den turkosfärgade vattenspegeln är det hisnande djupt, kanske så mycket som 400 meter.

Här har laven i sin nuvarande form stått sedan 1871. För drygt 30 år sedan restaurerade kommunen laven, men på senare år har färgen släppt. Under förra året sökte kommunen närmare en halv miljon kronor i bidrag hos länsstyrelsen för att måla om fasaden.

Svaret kom nyligen. Länsstyrelsen avslår ansökan med en tydlig motivering: "Byggnaden kan eventuellt riskera att falla ned i gruvhålet".

– Vi vill inte ge bidrag till åtgärder i fel ordning, säger Elisabeth Lagvik, antikvarie på länsstyrelsen. 

Hon pekar på en teknisk inventering från 2019, då stödmurar, stenvalv och de fundament som gruvlaven står på och som ger konstruktionen bärighet, undersöktes.

Den som besöker Storgruvan ser med blotta ögat att en stor del av muren rasat samman, eller på fackspråk kalvat. Ett 50-tal block har rasat. Av dessa saknas ett 20-tal, de bedöms ha fallit ned i dagbrottet. 

I den tekniska beskrivningen anges en rad åtgärder för att säkra och återuppföra stödmuren, men också för att säkra skador på ett av valven.

– Vi kan inte ge bidrag till ommålning. Vi vill hellre att kommunen tar tag i det viktigaste, att hindra byggnaden från att ramla ner i gruvhålet, säger Elisabeth Lagvik. 

Hur bråttom är det?

– Ju förr, desto bättre. Jag hoppas att det sker snart, säger Lagvik och uppger att det finns bidrag att söka.

På kommunen landar frågan om gruvlaven, så här i semestertider, hos kommundirektören Robert Bredberg. Han skyndar sig att klargöra att han inte har detaljkunskaper i ärendet, men uppger att gruvlaven nämnts i samband med kommunens investeringsbudget under ett par år.

– Länsstyrelsens beslut låter rimligt. Om det är bekymmer med bärigheten kring laven så bör vi titta på det först, innan den målas om. Om det behövs åtgärder får vi också se över om vi kan söka bidrag, säger han.

Föreningen Bersbo Koppargruvor som jobbar för att synliggöra Bersbo och dess historia är mitt uppe i arbetet att restaurera laven över det Adelswärdska schaktet. 

– Vi vill bevara det som finns kvar här, säger ordförande Carina Jarhall. 

Hon tonar ner risken för att Storgruvans lave ska rasa ner i gruvschaktet. 

– Vi är inte riktigt där än, men man måste börja underifrån och börja med murarna, säger hon. 

Karta: Bersbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!