Gruvgeolog varnar: "Gå inte nära hålet"

Slukhålet i Mormorsgruvan är inget slukhål, utan ett gruvras. Gruvgeologen Stefan Sädbom varnar för risken för ytterligare ras: "Gå inte nära", säger han.

Gruvhålet i Mormorsgruvan, som upptäcktes i samband med ett ras för en dryg vecka sedan måste hägnas in. Kommunens samhällbyggnadschef Rikard Spalle söker nu svar på en rad frågor om säkerhet och ansvar.

Gruvhålet i Mormorsgruvan, som upptäcktes i samband med ett ras för en dryg vecka sedan måste hägnas in. Kommunens samhällbyggnadschef Rikard Spalle söker nu svar på en rad frågor om säkerhet och ansvar.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-05-17 17:40

Det var för drygt en vecka sedan som makarna Jessica och Kalle Kallander upptäckte ett hål i en svacka på tomten i Mormorsgruvan. Den omedelbara reaktionen var ett slukhål, men det visar sig att det högst troligt är ett gruvras som inträffat i familjen Kallanders trädgård.

De historiska uppgifterna om att det ska finnas en skärpning, det vill säga en mindre brytningsplats nära raden av arbetsbostäder, motsägs av det djup som uppmätts.

– Om fastighetsägaren lodat 18 meter ner så är det inte någon skärpning utan något stort, säger Stefan Sädbom, gruvgeolog på Bergskraft Bergslagen AB när han får uppgifter om omständigheterna.

– Det låter skrämmande och obehagligt, säger han och manar till stor försiktighet:

– Man ska inte gå nära. Inte gå fram och mäta igen. Man ska hålla sig undan, eftersom man inte vet hur det utvecklar sig.

Det första som bör göras att spärra av hålet inför ytterligare utredning, enligt Stefan Sädbom. 

Att gamla nedlagda gruvor rasar händer, oftast i samband med tjällossning uppger Sädbom, och ger ett exempel från Norbergs kommun där mark vid en skidanläggning rasat under vintern.

För Jessica och Kalle Kallander har raset i trädgården skapat både spänning och oro. De har hittills inte hittat säkra historiska källor på gruvans ålder, däremot har fritidsforskaren Bertil Göransson efterlämnat en karta där det på platsen för hålet ska ha funnits en vattenfylld gruva. 

– Det är inte orimligt att det är så, säger Kjell Svarvar, arkeolog som varit med och skrivit Atlas över Åtvids bergslag och som delar Kallanders känsla inför upptäckten:

– Det är spännande, men det är också en säkerhetsrisk. 

Kalle Kallander har sökt svar på ansvarsfrågan och säkerhetsriskerna. Enligt Bergstaten har markägaren, tillsammans med polis, länsstyrelse och kommunen del i ansvarsfrågorna. 

Rikard Spalle, samhällsbyggnadschef på Åtvidabergs kommun ger ett besked under måndagen:

– Frågan är komplex, men jag tar på mig att titta på detta och att försöka bringa ordning i vad som gäller. Det måste till skyddsstängsel först, sedan återstår att lösa på vems bekostnad. 

Från Mormorgruvan berättar Kalle Kallander att vattenytan i hålet sjunkit och att man ser berg under en sten vid hålet.

– Vi har mer respekt nu när det sjunkit in vad det kan vara där nere så vi håller oss borta. Och svackan lutar än mer nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!