Grekiska irrfärder ledde till Grebo

När lanthandlaren Fredrik Ebbestad kom vilse på grekiska ön Samos fick han hjälp av en annan lanthandlare, Vangelis Marmaras. Irrfärden ledde till ett utbyte mellan de båda butiksägarna.

Som tvillingsjälar. Vangelis Marmaras och Fredrik Ebbestad fokuserar på vad de kan göra för att utveckla sina butiker.

Som tvillingsjälar. Vangelis Marmaras och Fredrik Ebbestad fokuserar på vad de kan göra för att utveckla sina butiker.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-04-25 18:14

Det har gått tre år sedan deras vägar korsades första gången. Vangelis Marmaras visade Fredrik Ebbestad vägen till ett hotell på ön och de fann snabbt en gemensam nämnare: de drev båda livsmedelsbutiker.

– Så vi träffades dagen efter och drack kaffe, säger Fredrik Ebbestad som hållit kontakten med sin grekiske vän sedan dess.

Nu är Vangelis Marmaras på ett fyra dagar långt besök i Grebo. Han kommer ut från Pepparkvarnens livs med ett parasoll till uteserveringen. Efter kommer Fredrik Ebbestad med en glassgubbe i famnen.

– Har ni sådana i Grekland också? frågar Fredrik och ställer skyltgubben på plats.

– Nej, inte gubben. Men glassen har vi.

De utbyter tankar och reflekterar över likheter, olikheter och problem. De går från glassgubbar, till leveranser, skatter, regler och arbetstider, allt under ett EU-finansierat mikroprojekt genom Leader Folkungaland. I mitten av maj åker Fredrik Ebbestad med tre anställda från sina butiker i Grebo och Skeda Udde till Samos och Marmaras butik.

– Det är ett bra sätt att byta idéer, kanske också att prova galna idéer som en minigolfbana utanför affären, säger de båda.

Vangelis Marmaras butik är mindre än den i Grebo. Han har också konkurrens på nära håll med en stor lågprisbutik och flera mindre butiker i området. I Grebo finns konkurrensen längre bort, men insikten att stora butiker med låga priser drar kunder, är gemensam.

– Vi kan inte tävla med de stora butikerna, konstaterar Vangelis och väljer att fokusera på det han kan påverka, utveckla och förändra.

Fredrik nickar instämmande:

– Vi är tvillingsjälar, säger han.

De delar uppfattningen att deras främsta fördel i konkurrensen med större butiker och e-handel, är den personliga kundrelationen.

– Man får bättre kontakt med kunderna i en mindre butik, säger Vangelis.

– En lanthandel har andra värden, den håller samman samhället. Man har koll på varandras barn och vet om en hund sprungit bort, säger Fredrik.

Vangelis berättar att han genom sin butik också motiverat kunder att bli blodgivare.

– Det går när man kommer varandra nära, säger han.

Utbytet stimulerar. Vangelis bor hemma hos Fredrik under besöket och samtalen blir långa och fördjupade. Båda menar att utbytet är ett bra sätt att lära av andra för att utveckla sin egen rörelse.

Fredrik Ebbestad som också har ett politiskt engagemang ser en utveckling av projektet.

– Det här är nog det roligaste jag gjort i mitt yrkesliv. Man borde prova nära utbyten inom fler yrken. Kanske för lantbrukare? Journalister? För mig är detta vad EU handlar om, att vi ska komma tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!