Allt började 2017 med en kompiskvartett från Linköping. Gänget såg många klassiska festivaler som Emmabodafestivalen och Hultsfredsfestivalen lägga ner en efter en och de tyckte att det kändes tråkigt. Det var då de bestämde sig – de skulle starta en egen festival.
– Vi tyckte det skulle vara kul att testa att göra något eget, säger Olle Bugge.
Idag är de runt 15-20 stycken som arbetar med festivalen. Majoriteten är från Östergötland, men det finns även delaktiga från andra delar av Sverige. Tillsammans är de alla en del av den ideella föreningen Effir, som också är namnet på festivalen.
Festivalen kommer att bjuda på musik från alla möjliga genrer som hiphop, reggae och punk. Får de välja beskriver de sig gärna som antikommersiella, eftersom hela festivalens koncept bygger på att inträde är gratis och att arbetet drivs av volontärer. Det finns också möjlighet för besökare att köpa festivalpaket för att frivilligt stötta festivalen.
– Vi tycker att kultur ska vara gratis så mycket som möjligt. Vi har aldrig haft något vinstsyfte, utan vi vill bara gå runt. Det är verkligen en grundpelare i hela föreningen, säger Olle.
De första sex åren befann sig festivalen i Stockholm. Men när fler och fler av arrangörerna började flytta tillbaka till hemtrakterna i Östergötland fick de sig en tankeställare.
– Vårt syfte började växa fram, att vi ville bredda kulturen. Då kom vi på oss själva litegrann. Varför gör vi det i Stockholm där det finns massa kultur redan, är det inte bättre att göra det i vår hemregion.
Att det blev just Borkhult var en slump. Efter att ha mejlat runt till alla möjliga ställen runt om i Östergötland fick de napp i det lilla samhället utanför Åtvidaberg.
– De var nog väldigt skeptiska i början och visste inte riktigt vad vi skulle vara för några. Men på festivaldagen förra året kom en av ägarna av festplatsen fram och tog tag i mig ganska hårt runt nacken, och jag tänkte att nu kommer jag få en utskällning. Då säger han “hur fan kunde du locka hit så många fina ungdomar?”.
Nu kommer festivalen till Borkhult för andra året i rad. Under två dagar, 23-24 augusti, kommer över 20 artister, där många är nyetablerade, spela på festplatsen. Dessutom erbjuder festivalen även något de kallar en aktivitetsscen, där det kan bjudas på teater, stand up, frågesport eller föreläsningar. Olle berättar att den tänkta målgruppen är 18-40 år, men att det inte ska hindra andra besökare från att komma.
– Artisterna är ju i olika åldrar. Den yngsta är tio och vår äldsta är 60 eller 70 år. Det gör också att målgruppen blir väldigt blandad.
Förra året fick de bara tillstånd att ha festivalen för ett slutet sällskap, och kunde därför inte marknadsföra sig. I år har de däremot fått alla tillstånd fixade och nu hoppas Olle och de andra på att kunna locka fler besökare, särskilt från Östergötland.
– Förra året hade vi 250 besökare. Det var första året och då marknadsförde vi ingenting, och vi hade 30 millimeter regn varje dag. Jag tänker att är det uppehåll, vi har kunnat marknadsföra och ha öppet evenemang, så hoppas jag ändå på det dubbla. Det tror jag känns rimligt.
Var kommer namnet Effir ifrån?
– Det är en väldigt djupt bevarad hemlighet.
Nu blir man ju nyfiken här.
– Om man kommer till festivalen kanske man får veta. Men det är en hemlis.