Framtidstro när priset till mjölkbönder höjs

Under onsdagen kom nyheten: Arla höjer mjölkpriset till bönder. Erik Carlsson är mjölkbonde i Åtvidaberg och känner nu en framtidstro för branschen.

Erik Carlsson med sin pappa Jan Carlsson. De har tillsammans familjejordbruk och äger Herrsäters kungsgård norr om Åtvidaberg. "Jag är född till att vara bonde", säger Erik Carlsson.

Erik Carlsson med sin pappa Jan Carlsson. De har tillsammans familjejordbruk och äger Herrsäters kungsgård norr om Åtvidaberg. "Jag är född till att vara bonde", säger Erik Carlsson.

Foto: Jesper Friman

Åtvidaberg2024-08-04 05:00

Vi träffar mjölkbonden Eric Carlsson mitt i hans arbetsdag på en av familjejordbrukets åkrar. Tillsammans äger de Herrsäters kungsgård, 15 minuter norr om Åtvidaberg. 

– Att vara mjölkbonde innebär att ingen dag är sig lik. Det som är jobbigt är att man aldrig är ledig, säger han. 

Han har jobbat som bonde i 12 år och under de åren har han sett hur branschen gått upp och ned. Efter kriget i Ukraina bröt ut 2022 har priserna på jordbrukarnas insatsvaror såsom djurfoder, gödning och drivmedel ökat kraftigt, något som varit tufft för många lantbrukare.

Men den senaste tiden har Erik börjat se ljust på böndernas framtid, särskilt efter nyheten som kom under onsdagen: Arla höjer det mjölkpris som betalas ut till cirka 2 000 mjölkbönder i landet. Från och med 1 augusti höjs ersättningen med 9,4 öre per kilo för både vanlig och ekologisk mjölk. 

– Det är jättepositivt. Det är den fjärde höjningen i rad och det är inte den sista förhoppningsvis. Det är roligt att vara bonde nu, det finns framtidstro. Lantbruket har aldrig varit en sådan framtidsbransch som nu. Det beror på att vi kommer vara en avgörande faktor vad gäller beredskap. Blir det krig här eller närmare Ukraina är det mat vi behöver.

undefined
Erik Carlsson är hoppfull inför böndernas framtid: "När jag föddes år 1990 fanns det inte samma politiska intresse för lantbruket, men jag tycker det verkar förändras nu".

Hur mycket påverkar höjningen på mjölkpriset er?

– Vi brukar säga att en tioöring på mjölkpriset ger oss 100 000 på ett år om den håller i sig. Det är mycket pengar och det här visar på en tendens att det går åt rätt håll nu, säger Erik.

Samtidigt som insatsvarorna blev dyrare för bönderna efter kriget, minns Erik hur mjölkpriset vid samma tid gick upp, någon månad med hela 50 öre. Men sedan sjönk priset nästan lika mycket några månader senare. Han menar att små ökningarna i långsam takt är det bästa för bönderna:

– De här stora gungningarna blir inte bra. Det är bättre när de sakta ökar i stället. 10 öre upp är jättebra, då förändras det mjukt och åt rätt håll, säger Erik. 

Han understryker att det dock inte bara är mjölkpriset som spelar roll för bönderna. Faktorer som bland annat finansiering och höga räntor är också viktigt att prata om.

– Att vara bonde är ett företagande. Det här är en kapitalintensiv bransch med långa återbetalningstider. Bygger man en ny ladugård idag kanske det kostar 15-25 miljoner. Om räntan är 1,5 eller 5 procent är avgörande. Men vi får oavsett lika mycket betalt för mjölken, den tar ingen hänsyn till om räntan är dyr eller inte.

Karta: Åtvidaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!