Glädjande resultat förvånar – friska gäddor i känd problemsjö

PFAS, dioxin, PCB och kvicksilver – det är miljögifter som vi inte vill ha i fisken på tallriken.
En ny rapport visar att gäddor från fyra sjöar i Storåns vattensystem bara har låga halter miljögifter.
– Alla klarar gränsvärdena.

Kenneth Winroth är sedan ett år tillbaka kommunekolog i Åtvidabergs kommun. Han är uppvuxen i Åtvidaberg och har nu lett arbetet med att provta gäddor för att få svar på hur matfisk påverkas av miljögifter i fyra utvalda sjöar.

Kenneth Winroth är sedan ett år tillbaka kommunekolog i Åtvidabergs kommun. Han är uppvuxen i Åtvidaberg och har nu lett arbetet med att provta gäddor för att få svar på hur matfisk påverkas av miljögifter i fyra utvalda sjöar.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-11-14 08:00

Nyheten i korthet

  • En ny rapport visar att gäddor från fyra sjöar i Storåns vattensystem har låga halter av miljögifter.
  • Kenneth Winroth, kommunekolog i Åtvidabergs kommun, uttrycker förvåning över resultatet från Håcklasjön, som historiskt har haft problem med föroreningar.
  • Rapporten kommer att användas för att övervaka miljögiftssituationen och Winroth rekommenderar att äta mindre gäddor, som har lagrat mindre miljögifter.

Det säger Kenneth Winroth, som sedan ett år tillbaka är kommunekolog i Åtvidabergs kommun. 

Med tjänsten följer ett uppdrag som samordnare för Storåns vattenråd, ett råd som samlar kommuner, företag, markägare, myndigheter, organisationer och privatpersoner, som har intresse i vården och nyttjandet av Storåns vattenmiljöer.

Det handlar om ett sjösystem som sträcker sig från Hårsfjärden i Kinda, genom Nären, Glan, Bysjön, Håcklasjön, Fallasjön, Getryggen, Båtsjön och Åkervristen i Åtvidaberg, vidare till Storsjön i Västerviks kommun. 

– Vi ville ta ett mera djupgående tag kring matfisk och miljögifter, säger Kenneth Winroth. 

undefined
Jodå, det är ok att äta gäddor från Håcklasjön. Trots att sjön är känd för föroreningar i bottensedimenten visar analyser av miljögifter i gäddor att samtliga uppmätta resultat ligger långt under gällande gränsvärden för matfisk.

Livsmedelsverket har gränsvärden för konsumtion av fisk. Det gäller för ämnen som PFAS, dioxin, PCB, kvicksilver och kadmium.

– Vi hade redan resultat från två sjöar, Håcklasjön och Fallasjön, säger Kenneth Winroth som ville gå både uppströms- och nedströms för att få en mer komplett bild. 

Uppströms föll valet på Nären och nedströms på Storsjön. 

Från de fyra sjöarna analyserades sammantaget 13 gäddor, alla av mindre storlek, från 800 gram till 2,5 kilo.

Resultatet?

– Det är bra. Alla klarar sig inom Livsmedelsverkets gränsvärden, säger Kenneth Winroth. 

Han är uppvuxen i Åtvidaberg och uttrycker en viss förvåning över en av sjöarna, Håcklasjön, som under hundratals år tagit emot föroreningar från Åtvidabergs kopparverk och industrier. 

– Som gammal åtvidabergare har jag alltid känt till Håcklasjöns problem. Den är välkänd för sina problem med miljögifter. Vi hade förväntat oss högre halter.

Analysen visar att Håcklasjön är den sjö där provtagna gäddor hade lägst halt av kvicksilver. 

Hur kommer det sig?

– Kvicksilver binds i organiskt material. Det finns i bottensedimenten i Håcklasjön.

Omvänt visar det sig att gäddor från Nären, som är näringsfattig och klar, har högst halt av kvicksilver.

– Kvicksilver har kommit från luften till våra sjöar. I Nären finns det inte lika mycket organiska partiklar för kvicksilver att binda sig till. Då blir det mer tillgängligt i vattnet.

Två fiskar, från Håcklasjön och Fallasjön, sticker ut. I dessa uppmättes inte några halter av kvicksilver alls. 

undefined
Äter du gädda? Ja, gärna, svarar Kenneth Winroth. Bäst är mammas ugnsstekta gädda.

Analysresultaten ligger långt under Livsmedelsverkets gränsvärden, men samtliga analyserade gäddor har tagit upp miljögifter. 

Det rör sig om mycket små mängder, påpekar Kenneth Winroth och pekar på att halter av dioxin exempelvis mäts i pikogram per gram, det vill säga i biljondelar av ett gram.

Rapporten visar att PFAS, dioxin och PCB:er finns i samtliga fiskar. För dessa ämnen är de uppmätta halterna i gäddorna högre i Håcklasjön och Fallasjön.

Kadmium i gäddorna påträffas i ungefär lika stor grad i samtliga sjöar. 

Vad ska rapporten användas till?

–Vi har fått en bild av miljögiftssituationen i matfisk från Storåns vattensystem. Det ser bra ut och det är positivt. Vi kan också använda den framåt och kanske göra nya mätningar om tio år. 

Är det okej att äta gädda från dessa sjöar? 

– Ja, men man ska fortfarande förhålla sig till Livsmedelsverkets rekommendationer (se faktaruta). 

undefined
Den som vill äta gädda gör bäst i att välja gäddor på ett par kilo. De stora gammelgäddorna har levt längre och därmed lagrat mer miljögifter.

Kenneth Winroth skickar med en uppmaning:

– Det är kanske inte alltid lämpligt att ta upp och äta de största gäddorna. De har levt längre och lagrat mer av miljögifter. Så det är bättre att plocka upp och äta av de mindre gäddorna, på ett par kilo. 

Äter du själv gädda? 

– Ja, det gör jag. 

Bästa receptet? 

– Mammas ugnsstekta. 

Ät olika arter av fisk

En del fisk kan innehålla för mycket miljöföroreningar. Det är fiskarter som de flesta äter sällan, men som kan vara vanliga för dig som fiskar själv. Man kan minska risken att få i sig skadliga ämnen genom att äta olika arter fisk, och inte bara några få.

Barn och kvinnor i barnafödande ålder är mer känsliga för dioxin och PCB, och bör inte äta fisk med höga halter mer än 2–3 gånger per år.

Abborre, gädda, gös och lake kan innehålla höga halter kvicksilver, men halten varierar mycket beroende på var fisken är fångad. Om du äter dessa fiskar oftare än en gång per vecka kan du få i dig kvicksilvermängder som på sikt kan skada din hälsa. Därför är det bra att variera med andra sorters fisk.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!