Bilden är tagen 1902, från en höjd ner mot Marknadsbodarna på Bruksgatan. Här föddes Lars-Erik Gärdeman 1934.
– Vi bodde här till 1945, berättar han.
Trots att det är ett glapp från 1902, då fotografen och folksskolläraren Johan E Thorin tog bilden, är det ingen tvekan om att Lars-Erik känner igen sig. Till och med stigen till mormor, som bodde i "gamla Japan", finns på den gamla bilden. Liksom skomakare Nils Lövgrens skomakeri med bostad på andra våningen.
– Och utedasset, säger Lars-Erik och pekar mot en fyrkantig byggnad i fotografiets framkant.
Det var en bit att gå dit, något som kändes särskilt under kalla vintrar.
– Det är bättre idag, konstaterar Lars-Erik och pekar på den nytagna bilden, fotograferad 2019 från samma vinkel med en modern radhuslänga istället för de gamla bruksarbetarbostäderna.
30 gamla bilder, flertalet fotograferade för över 100 år sedan, och 30 nya. Det består utställningen, som producerats i samarbete mellan Åtvidabergs fotoklubb och Brukskultur Åtvidaberg, av.
– Vi satt många kvällar för att välja bilder, säger Agneta Larsson, en av sex medlemmar i Åtvidabergs fotoklubb som gett sig ut i Thorins fotspår för att ta nya bilder från de platser Thorin fotograferat sina motiv ifrån.
Utställningen öppnades under annandagen. Magnus Edlund, ordförande i Brukskultur Åtvidaberg, höll ett engagerat tal till de omkring 70 personer som slutit upp.
– Åtvidaberg är unikt ur en mängd olika perspektiv. Ett är att de foto- och bildarkiv som finns i Åtvidaberg. Det är en fotoskatt, unik inte bara för Åtvidaberg utan för Sverige.
Han gick tillbaka till det allra första fotografiet från Åtvidaberg, från 1852 taget av Gustaf Carleman som var vän med den stora Åtvidabergsmålaren Marcus Larsson.
– Han fotograferade byggnader, människor och aktiviteter, berättade Edlund och gick vidare i Åtvidabergs historia och dess fotografer; Augusta Zetterling som verkade som fotograf i Åtvidaberg under nio år fram till 1873, då familjen flyttade till Smedjebacken.
1890 kommer den store giganten till Åtvidaberg; Johan Emanuel Thorin, som tar tusen och åter tusentals fotografier, varav en mycket liten del tar plats i Mumslokalen. Här finns även Augusta Zetterling representerad.
Utställningen är öppen den 27 till 30 december, samt därefter under helger i januari, samtliga dagar mellan kl 11-14.