Gamla miljösynder i nya biblioteket

Mycket höga halter av metaller och cancerogena föroreningar har påträffats i de fabrikslokaler som ska rymma nya biblioteket.

Förorenat. Markprover som tagits i de lokaler som biblioteket ska flytta till visar extremt höga halter av bland annat koppar.

Förorenat. Markprover som tagits i de lokaler som biblioteket ska flytta till visar extremt höga halter av bland annat koppar.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-06-24 09:00

Det framgår av en miljöutredning som kommunens fastighetschef Kenth Rosén beställt och låtit företaget Hifab utföra. Man har tagit prover från väggar, från mark under bottenplattan och mätt luft med en metod som ska kunna identifiera även flyktiga ämnen, till exempel från oljeprodukter och lösningsmedel.

I det sammanfattande utlåtandet skriver Hifab inledningsvis: "Byggnaden på fastigheten Åtvidaberg 6:71 och marken runt den kan uppfattas som "rena".

Resten pekar på motsatsen. De lokaler som kommunen nu låter bygga om till bibliotek innehåller föroreningar, i golv, väggar och luft. Bland annat har extremt höga halter av koppar har påträffats i material som tagits upp under bottenplattan. Det förekommer även kobolt, kvicksilver, arsenik, krom, nickel, bly och zink.

Några andra exempel:

* Golvmaterialet som ligger synligt och troligen även under pågjutning innehåller höga halter medeltunga PAH;

* Delar av väggarna är förorenade med höga halter av tungmetaller;

* Flyktiga kolväten har påvisats i luftprover;

* Halter av naftlalen i luftprover härrör troligen från fyllningen under byggnaden, där har också relativt höga halter PAH påträffats;

* Tidigare verksamheter på fastigheten har troligen orsakat markföroreningar i varierande grad. Påträffade halter i luft kan även härröra från föroreningar som transporterats med grundvattenflöde från intilliggande verksamheter.

En del av de föroreningar som påträffats i analyserna kan direkt kopplas till Åtvidabergs långa industrihistoria. I centrala delar fanns Kopparverket, där malm från gruvorna i Bersbo och Mormorsgruvan bearbetades till koppar.

Hifab pekar i sin utredning på långvarig miljöstörande verksamhet i anslutning till det blivande biblioteket. Den aktuella byggnaden har också rymt industriverksamhet sedan tidigt 1900-tal. Enligt Hifab visar resultaten att det vid tidigare renoveringar och ombyggnader inte gjorts fullständiga saneringsåtgärder.

Trots resultaten ser kommunens fastighetschef Kenth Rosén inte att flytten av biblioteket måste ställas in.

– Man kan absolut komma tillrätta med detta och det ska inte innebära några större merkostnader, säger han.

Hifab föreslår åtgärder. Slipning av väggar och fräsning av golv "kan troligen avlägsna eller blottlägga kvarlämnade föroreningar som sedan ska åtgärdas". Med en tät pågjutning på bottenplattan och genom att skapa ett övertryck i lokalerna ska lättflyktiga föroreningar inte tränga upp i byggnaden.

Kenth Rosén sätter tilltro till råden.

– Hifab har stor erfarenhet och har varit med i andra projekt, exempelvis i Stockholm där en gammal lysrörsfabrik byggts om till bostäder. Det finns metoder och vi har fått rådet att fortsätta.

Kommunen har en snäv budget för projektet. Flytten av biblioteket får kosta högst sju miljoner kronor, varav 1,7 miljoner kronor redan gått åt till köpet av fastigheten.

– Det är den budget vi har och det ska räcka, försäkrar Kenth Rosén.

Med miljöutredningen skickar Hifab rekommendationer av ytterligare utredningar av mark och grundvatten runt byggnaden.

– Det har redan tagits prover, säger Kenth Rosén.

Vad är det?

PAH finns i bland annat petroleum. Exponering kan medföra ökad risk för cancer.

Naftalen är en kolväteförening. Mycket giftig för vattenorganismer

Flyktiga kolväten kan vara cancerframkallande samt kan ge nervskador eller allergier.

Metaller i höga koncentrationer kan utgöra risk för hälsa och miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om