Mötet, som hölls under söndagseftermiddagen, arrangerades av Rädda Uknadalen miljöförening. Ett av föreningens syften är att aktivt arbeta för att förhindra etableringar som "negativt påverkar människors livsmiljöer samt landskapets särart i vårt svenska kulturarv". Fokuset ligger på att förhindra den planerade vindkraftsutbyggnaden i området.
Till mötet hade man bjudit in docenten Bertil Persson, som i många år engagerat sig mot vindkraft.
Bertil Persson presenterade ett omfattande material, och hävdade bland annat att vindkraftverken skulle påverka livsmiljön negativt för invånarna i Falerum och övriga i trakten. Hela Falerum skulle, enligt Bertil Persson, få en ljudnivå högre än 35 decibel. Han kritiserade också en rad tekniska detaljer.
– Bolaget Fred. Olsen Renewables som vill bygga parken med 23 vindkraftverk på Orreklint, söder om Falerum, har i projekteringen beräknat att möjlig elproduktion ligger på 1,5 terawattimmar per år. I själva verket ligger den på 0,37. De här verken har låg nyttjandegrad, cirka 30 procent, eftersom de sätts för tätt. Cirka 14 verk skulle ge samma elproduktion med lägre ljudnivå som följd, sa Bertil Persson bland annat.
Staffan Svanberg är projektledare på Fred. Olsen Renewables. Han skriver i ett mejlsvar att det inte är aktuellt att bygga 23 vindkraftverk längre, utan "betydligt färre".
– Vi har också tagit till oss de synpunkter som inkommit från allmänhet och myndigheter i samrådet. (...) Det exakta antalet kommer att redovisas när vi lämnar in tillståndsansökan i december.
Staffan Svanberg tillbakavisar också Bertil Perssons uppgifter om ljudnivåerna i Falerum.
– Den kommer med god marginal understiga 35 dB(A).
Sverigedemokraterna var det enda politiska partiet som deltog på mötet. Max Haiemhjelm (SD), som själv bor i Falerum i nära anslutning till den planerade parken, är kritisk.
– Vi är emot att vindkraftparken ska byggas. Vi ser att miljökonsekvenserna skulle bli enorma, säger han.
En av de Åtvidabergspolitiker som valde att inte delta på mötet var Linda Ivarsson (MP). Hon tycker att debatten är för ensidig.
– Jag försöker undersöka det här projektet på ett öppet sätt, där jag försöker ta in olika perspektiv. Jag kommenterade på den inbjudan som skickades ut från RUM att det, om man vill bygga kunskap och fördjupad förståelse i frågan, är viktigt att ta emot olika perspektiv och inte en föreläsare vars livsverk är att motarbeta vindkraft.
Åtvidabergs politiska ledning (S, MP, C, V och L) har inte tagit något beslut i frågan om vindkraftsprojektet ännu.
Kommer du att gå på något av de möten som föreningen planerar framöver?
– Kanske, beroende på vilka personer det är som ska föreläsa, säger Linda Ivarsson.
Fredrik Lindwall (C) är en av de Västervikspolitiker som förespråkar utbyggnad av vindkraft i Västerviks kommun.
– Vi tycker det är viktigt att vi gör en grön omställning. Om vi ska klara omställningen och inte halka efter andra länder i utvecklingen så behövs en mix av olika energislag.
Vad tänker du om oron från de boende där vindkraftverk planeras?
– Det görs noga bedömningar av avstånden till fastigheter och bullernivåer. Det görs alltid en miljökonsekvensbeskrivning som tar hänsyn till naturvärden och olika typer av miljöstörningseffekter. Men det är klart att det alltid kommer vara personer som hamnar i kläm. Så är det alltid med infrastruktur, även när man bygger väg och järnväg.