Fruntimmerstårtor hela veckan i Yxnerums hembygdsgård.

I Yxnerums hembygdsföreningen tar man fruntimmer på allvar. Hela veckan firas idel kvinnor. Med sju sorters hembakta kakor och - inte minst - tårtor

Yxnerums hembygdsgård flaggar för fruntimren. Man ska inte lura sig av att det ser folktomt ut. På andra sidan, under skyddande tälttak sitter åtskilliga kaffegäster.

Yxnerums hembygdsgård flaggar för fruntimren. Man ska inte lura sig av att det ser folktomt ut. På andra sidan, under skyddande tälttak sitter åtskilliga kaffegäster.

Foto: Annika Ekstedt

Åtvidaberg2020-07-18 21:50

Det är inte första året som Yxnerums hembygdsförening öppnar sitt kafé under hela fruntimmersveckan, men Christina Ottosson, ordförande i föreningen och den som kom på idén kommer inte ihåg riktigt när man drog i gång. Men hon gissar på sex, sju år.

Idén fick hon i en tidning som presenterade en tårta för varje namn i den här speciella veckan, och tänkte att det där kan vi väl vi också göra. 

Hembygdsföreningen i Yxnerum är synnerligen aktiv. På kaféet kan man bland annat också fira mors dag och - när det är dags - dansa runt midsommarstången. För att inte tala om den extremt välbesökta skördefesten i oktober. Det är då hembygdsföreningen gräddar raggmunk för brinnande livet och besökarantalet brukar gå upp mot 500.

Eller rättare sagt; det är sådant man har gjort när det inte varit en coronapandemin som kullkastat alla planer. 

– Men i år har vi ställt in allt och kommer att ställa in också skördefesten om det inte kommer andra besked. Här är så mycket folk och det blir långa köer, säger Christina Ottosson, lite uppgivet. 

Men Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina kan föreningen fira, även om veckan skulle leva upp till sitt rykte som en ovanligt regnig vecka. Inne i kaféet går det att sprida ut gästerna, och utomhus finns stora ytor och bord med tak.  Öppettiden från 11 till klockan 16 borgar också för att inte alla gäster kommer samtidigt.

Här finns också ett loppis och ett uthus med gamla bruksföremål. Bland annat den sista kistan som bysnickaren i bygden snickrade. Uppe på en sluttning ligger en av Östergötlands äldsta profana byggnader, en visthusbod där stockarna är daterade till 1588 och 1589.

Det är inne i det sprillans nya köket som idel frivilliga krafter - kvinnor förstås - tillverkar alla de goda småkakorna, vetebrödet och så förstås tårtorna som säljs till fikasugna gäster, till ett pris som nästan får en att skämmas.

– Vi har alltid sju sorters kakor, berättar Anita Karlsson, som är en de frivilliga krafterna som bakat allt från finska pinnar och gaffelkakor till kärleksmums och Pinocchiotårta.

Det går utmärkt att besöka fruntimmersveckan utan att heta något av namnen. Är det en varm dag kan man alltid kombinera fika med ett bad i Borken några hundra meter från hembygdsgården.

Men minns då det gamla djungelordspråket; vänta minst en timme mellan tårtan och badet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!