Frukostmöten – ett sätt för företag att knyta kontakter

Ledaxlar på en global marknad och ett framgångsrikt exempel på lokal expansion. Det serveras till kaffe och frukostfrallor när näringslivet träffas för frukostmöte.

Sex gånger om året håller Näringslivscentrum frukostmöten för sina medlemmar hos medlemsföretag. Undan pandemin har dessa delvis pausats, men under tisdagen hölls ett på Expander. Ett krav från företaget är  att samtliga besökare är fullvaccinerade mot covid-19.

Sex gånger om året håller Näringslivscentrum frukostmöten för sina medlemmar hos medlemsföretag. Undan pandemin har dessa delvis pausats, men under tisdagen hölls ett på Expander. Ett krav från företaget är att samtliga besökare är fullvaccinerade mot covid-19.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-12-01 07:00

Klockan drar mot halv åtta. Inne i konferensrummet på Expander står frukosten framdukad.

 – Vi är 28 anmälda idag, säger Marianne Henriksson, vd i Näringslivscentrum. 

Några har fått stanna hemma, så här i förkylnings- och pandemitider.

undefined
Sex gånger om året håller Näringslivscentrum frukostmöten för sina medlemmar hos medlemsföretag. Undan pandemin har dessa delvis pausats, men under tisdagen hölls ett på Expander. Ett krav från företaget är att samtliga besökare är fullvaccinerade mot covid-19.

Normalt hålls frukostträffas sex gånger om året. Modellen är etablerad. Under en timme ska värdföretaget presentera och visa sin verksamhet. 

– Det är ett sätt att knyta både nya och gamla kontakter och att underhålla de sociala bitarna, säger Marianne Henriksson. 

undefined
Marianne Henriksson, vd i Näringslivscentrum i Åtvidaberg ser att frukostmöten är ett sätt för företag att knyta nya och gamla kontakter, men också att underhålla de sociala delarna.

Stefan Nilsson, biträdande kommundirektör brukar som ansvarig för näringslivsfrågor inom kommunen delta i Näringslivscentrums frukostmöten.

– Det viktigaste är att företagen träffas. Det är ett sätt att främja ett gott företagsklimat, säger han och menar att kunskapen om varandra gör att företag kan hjälpas åt i olika frågor, till exempel kring kompetensförsörjning.

På väggen i konferensrummet markerar en tidslinje Expanders historia. Från en unik och lokal uppfinning – expanderbulten– 1985 till nutid med mängd olika lösningar för ledaxelsystem i maskiner och konstruktioner och med egen produktion i Åtvidaberg och USA för en global marknad. 

undefined
Thomas Persson, divisionschef och platschef på Expander System Sweden i Åtvidaberg.

Thomas Persson, divisionschef och platschef på Expander beskriver företagets egen expansion och utbyggnaden av lokalerna i Åtvidaberg.

– 2017 började vi diskutera att vi behövde större lokaler. Vi hade fyllt på med maskiner så mycket det gick i de gamla lokalerna. 

Expander fann en lokal samarbetspartner i Åtvidabergs Bostads AB, som köpte fastigheten och byggde ut lokalerna. De nya produktionsytorna blev klara våren 2020 och är mer än dubbelt så stora som den ursprungliga byggnaden. 

undefined
Johan Hagström, produktionschef på Expander håller en effektiv rundvandring i de nya luftiga produktionslokalerna.

– Vi kan ha åtta gånger så mycket produktion som tidigare, säger Thomas Persson innan produktionschefen Johan Hagström lotsar besökarna in i produktionen.

undefined
Företagaren Ulla Bohlin uppskattar frukostmötena. "Man får se olika företag och verksamheter. Det är verkligen intressant att få komma in och se hur det verkligen ser ut på olika företag."

Här omvandlas stål till stora och små ledaxelsystem. I företagets databas finns ungefär 80 000 olika positioner för ledsystem beskrivna. Affärsidén bygger på att dessa ska vara lätta att hitta och beställa för leveranser inom 48 timmar.

Ulla Bohlin, som driver Hälsofabriken och är delägare i Eksågen hälsocenter brukar gå på frukostmöten och uppskattar att få ta del av andras verksamheter. 

– Det är trevligt att mötas så här och att se hur många spännande företag det finns, säger hon och avslutar morgonens träff med att knyta en ny kontakt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!