Friad kräver drygt en halv miljon i ersättning

Mannen misshandlade en anhörig svårt, men friades av Högsta domstolen eftersom han inte visste vad han gjorde. Nu kräver han 576 000 kronor i ersättning av staten.

En man som friats av Högsta domstolen kräver staten på 576 000 kronor i ersättning för det lidande som det inneburit för honom att sitta häktad under lång tid.

En man som friats av Högsta domstolen kräver staten på 576 000 kronor i ersättning för det lidande som det inneburit för honom att sitta häktad under lång tid.

Foto: TT/Arkivbild

Åtvidaberg2020-05-26 10:00

Den 7 februari i fjol fick polisen larm om att en blodig man varit synlig i Åtvidabergs kommun. Polisen hittade mannen. I en bostad i det aktuella samhället hittade polisen dessutom en anhörig till mannen. Hon var svårt skadad efter att ha blivit misshandlad.  

I förhör berättade kvinnan att mannen, som är i 30-årsåldern, hade gått till våldsamt angrepp mot henne samtidigt som han bland annat skrek ”vik hädan Satan”. Kvinnan, som uppfattade att mannen såg djävulen i henne, lyckades bita honom och kunde ta sig loss och larma polisen.  

Linköpings tingsrätt dömde mannen för grov misshandel till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen överklagade domen till Göta hovrätt – som valde att fastställa tingsrättens dom. På mannens begäran beslutade Högsta domstolen att ta upp fallet till ny prövning. HD kom den 5 mars i år fram till att mannens agerande var ”helt personlighetsfrämmande, desorienterat och obegripligt”.  Slutsatsen blev att mannen inte var medveten om sitt handlande och därför friades han.

Mannen har nu via sin advokat vänt sig till Justitiekanslern och kräver staten på 576 000 kronor i ersättning för det lidande som det inneburit för honom att sitta häktad under den långa rättsprocessen. Advokaten uppger att hans klient har utsatts för ett "mycket omfattande lidande". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!