Från noll till 120km/tim på två sekunder

I Åtvidaberg lockar sedan ett par månader IRC Arena utövare av radiostyrd motorsport från när och fjärran.

Buggybanan.

Buggybanan.

Foto: Mikael Svensson

Åtvidaberg2016-01-31 19:00

David Gutefeldt möter oss utanför Industrigallerian i Örsätter. Där inne, i en ungefär 1000 kvadratmeter stor del av lokalen, susar små bilar i farlig fart runt på en kuperad buggybana. Det är en av två banor som byggts här. Den andra är en slät trackbana, och där handlar det om häpnadsväckande hastigheter.

– De bilar som körs där kan accelerera från noll till 120 kilometer i timmen på två sekunder, säger David Gutefeldt som är ansvarig för arenan.

Han jobbade i en leksaksaffär i Norrköping som tonåring och det var där intresset för sporten väcktes. Nu är han tvåbarnsfar och tänkte att son och dotter skulle få något mer påtagligt att syssla med än att spela på sina plattor eller telefoner.

– Jag blev orolig för dem. Hur ska det gå för dem om de inte ens kan skruva i en skruv?

För visst handlar miniracing om att bli en bra chaufför bakom sändaren, men mekandet är snart sagt lika viktigt.

Det fanns ingen inomhusbana i länet så han gick på jakt efter en lokal och hittade den. I oktober kunde IRC Arena öppna.

Nu samsas medlemmar i miniracingklubbarna i Åtvidaberg och Linköping i lokalen, men banan är öppen för alla som vill komma hit och träna. En av dem är Gustaf Nyberg från Eksjö.

– Det här är den närmsta inomhusbanan för mig, konstaterar han.

Gustaf har tidigare tävlat i miniracing i tio års tid. Efter tre års uppehåll sitter han och mekar igen. Teknikintresset och kamratskapen lockade honom tillbaka.

– Jag är återfallsförbrytare, säger han och ler.

Snart hålls två stortävlingar i IRC Arena. Först i februari en deltävling av Swedish Micro Challenge med deltagare från södra Sverige och i mars hålls Riksmästerskap i fem olika klasser.

Bra sport för tekniknördar.
Bra sport för tekniknördar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!