"Fotboll ska stå för glädje"

Kopparvallen: Den vänliga arenan, fjärran från bråk och tumult.

Foto:

ÅTVIDABERG2014-04-10 07:38

– Vi vill att fotboll på Kopparvallen ska stå för glädje och gemenskap, s­äger Kent Pettersson, supporter­samordnare i ÅFF.

På lördag möter ÅFF nykomlingen Falkenbergs FF i säsongens andra hemmamatch. Kent Pettersson, en av två supportersamordnare­ i Åtvidabergs FF, är mitt uppe i förberedelserna inför matchen:

– Jag håller kontakt med den säkerhetsansvarige i Falkenberg, bland annat för att vi ska veta hur många supportrar som följer med borta­laget hit.

ÅFF:s andre supporter­samordnare heter också Pettersson. Förnamnet är Leif. Han är Kents tvillingbror. De spelar en viktig roll inför och under matchernapå Kopparvallen, tillsammans med säkerhetsansvarig, publik­värdar och ordningsvakter.

Debatten om våldet i fot­bollens kölvatten tog fart på nytt sedan en Djurgården­supporter misshandlades till döds i Helsingborg.

– Våld i samband med matcher känns alltid som ett nederlag för oss som älskar­ fotboll, säger Kent Pettersson.

– Just därför är det viktigt att vi och andra elitklubbar fortsätter att arbeta för trygga arenor. Det har gjorts och görs mycket, men det arbetet uppmärksammas tyvärr inte.

Ett kvitto på att ÅFF:s arbete krönts med framgång kom 2013: ÅFF belönades med utmärkelsen ”Bästa match­arrangemang i allsvenskan”.

– Sånt sporrar. Nu jobbar vi vidare för att locka ännu fler till den vänliga arenan i Åtvidaberg. Många i Östergötland har inte besökt den nya arenan ännu, dem vill vi nå i år.
Den i elitsammanhang l­illa föreningen är beroende av ideella krafter. Kent och Leif Pettersson är två.

– Ungefär 125 frivilliga personer arbetar under varj­e hemmamatch, säger Torbjörn Nilsson på ÅFF:s kansli.

– Det är allt från publik­värdar till kioskpersonal och kaffekokare. Vi ser gärna att fler anmäler sig.

Kent och Leif Pettersson gör sin andra säsong som supportersamordnare. De är redan bekanta med kollegorna och säkerhetsansva­riga i övriga klubbar.

– Vi är helt öppna mot varandra, och det underlättar arbetet, inte minst inför matcher mot till exempel AIK och Djurgården, säger Leif.

– Folk som går på fotboll i Åtvidaberg ska känna sig trygga och kunna njuta av spelet på planen, utan att behöva känna oro.

Supportersamordnaren måste vara flexibel. Kunna fatta snabba beslut. Bådei stort och smått.

– I första hemmamatchen, då ÅFF mötte Elfsborg, tog korven slut i en av kioskern­a, berättar Kent.

– Brorsan kastade sig i ­bilen, körde ner till Getinge­n och köpte korv.

Fylleri förekommer. Plus ”lite allmänt småtjafs”, som Kent formulerar det.

– Det senaste större bråket inträffade 2001.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!