Under onsdagen släppte Svenskt näringsliv sin årliga rankning över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Den föll tungt i Åtvidaberg.
För andra året i rad tappar Åtvidaberg placeringar och tar för 2021 plats nummer 130 i landet. Det är ett tapp med 32 placeringar jämfört med 2020.
– Som företagare blir man ledsen när man ser att kurvorna inte går åt rätt håll. Jag brinner för kommunen och Åtvidaberg. Det är klart att man blir besviken, säger Magnus Andersson, vd på Åtvidabergshus.
Han är en av de 111 företagare som besvarat den enkätundersökning som väger tyngst i rankningen. Företagarnas svar vägs sedan samman med statistik för den slutliga rankningen om var i landet det är bäst att starta och driva företag.
– Jag trivs som företagare i Åtvidaberg och för egen del har rankningen inte stor betydelse. Men det är tråkigt att trenden de senaste åren varit vikande.
Den senaste tio åren har Åtvidaberg fallit över 100 placeringar, från plats 21 år 2012 till 130 i år.
I enkätundersökningen som företagen besvarade tidigare i år sjunker omdömet på nästan samtliga frågor. Störst fall märks på frågor om tillgång på kompetens, konkurrens från kommunen, mobilnät och bredband samt service och bemötande.
I den del som rör statistik visar samtliga områden på mindre uppgångar. Det gäller till exempel entreprenader, företagsamhet och jobb i kommunen.
Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) som gjort en snabb analys av Svenskt näringslivs rapport och rankning, konstaterar att företagarnas svar marginellt gått ner i Åtvidaberg, samtidigt som de ökat marginellt i andra kommuner.
– Vi hamnat i mitten om vi jämför oss med liknande kommuner, det vill säga pendlingskommuner nära större städer. I länet är vi fortfarande på den övre halvan.
Kommunen har som ett av sina mål att rankas i den övre tredjedelen jämfört med landets kommuner.
– Det gör vi inte nu, säger Magnusson och förutsätter att kommunens näringslivsråd kommer att analysera resultatet.
Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) är inte nöjd med resultatet:
– I flera fall har vi påpekar hur vi kan göra det bättre. Det saknas politisk tydlighet idag, säger han.
Joakim Magnusson menar att kommunen är engagerad, bland annat genom det nya näringslivsrådet, Näringslivcentrum och företagsbesök.
– Vi har haft digitala besök under pandemin, men gjort vårt första fysiska idag på Baroniet.