Det är två områden söder om Åtvidaberg; Bjässerum och Gullebo, som Tekniska Verken i Linköping under ett par år haft ögonen på. De båda områden ligger på var sin sida om riksväg 35 på sträckan mellan Gullebo och Broddebo.
Under förra året släpptes planerna på som mest elva vindkraftverk med en höjd på 200 meter.
Nu grusas planerna helt. Försvarsmakten motsätter sig i ett remissyttrande vindkraftsetableringar i båda områdena.
– Vi har precis fått svaret, säger Denise Wallman, projektutvecklare av vindkraft och solceller på Tekniska verken och konstaterar:
– Försvarsmaktens nej är ett nej. Vi har inte hunnit ta tag i hur vi ska hantera det än, men vi ska informera markägare. Det ser inte ut som att det kan bli vindkraft i dessa områden.
Det är andra gången inom ett år som Tekniska verken får nej i samrådsyttrande från Försvarsmakten.
– Vi ville kontrollera att det fortfarande stämde, säger Denise Wallman om det andra.
Försvarsmakten hade i ett tidigt yttrande under 2021– efter viss korrigering av områdena– inget att invända mot planerna.
Det fick Tekniska verken att gå vidare med undersökningar inför samråd med kommun, länsstyrelse och allmänhet. En formell samrådshandling skickades till Försvarsmakten under 2022.
Svaret i november 2022 blev nej.
Försvarsmakten hänvisade då till en väderstation i Kinda kommun, omkring sju kilometer från den tänkta vindkraftsparken och påpekade att väderstationen är av riksintresse för totalförsvarets militära del och inte kan flyttas.
Dessutom uppgav Försvarsmakten att vindkraftsetableringar nära väderradaranläggningarna riskerar att störa väderinformation. Försvarsmakten motsatte sig helt vindkraftsetablering i de utpekade områden.
I sitt senaste yttrande anger Försvarsmakten att "Föreslagen åtgärd skulle medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del" och hänvisar till försvarsekretess.
Försvarsmakten skriver vidare att den inte redogör "mer specifikt för denna skada, då det skulle riskera att avslöja uppgifter vars röjande kan medföra betydande men för totalförsvaret eller i annat fall för rikets säkerhet."
På Tekniska verken tolkas svaret från Försvarsmakten som ett tydligt nej.
– Vi ser inte att vi kan komma vidare om inte försvaret ändrar sina processer, säger Denise Wallman.