Förslaget: Fartkameror och hinder på leden

En kvinna vill få stopp på busliv och buskörning på Söderleden och Källgatan. Hon föreslår fartkameror och farthinder.

Här på Söderleden vill en närboende ha en fartkamera uppsatt för att motverka höga hastigheter och buskörning.

Här på Söderleden vill en närboende ha en fartkamera uppsatt för att motverka höga hastigheter och buskörning.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-10-29 10:00

Det är i ett medborgarförslag till fullmäktige som kvinnan beskriver omfattande buskörning på Söderleden och parallellgatan Källgatan. 

Det förekommer under veckans dagar, men kulminerar fredagar och lördagar, uppger kvinnan och skriver: "Buskörningen kan börja redan på eftermiddagen, men mest störande är den naturligtvis på kvällarna - ofta när vanligt folk ska sova. Bullriga, skrikiga motorer, vrål från däck och försök till sladdar som ska ge svarta bromsspår på gatan."

Hon uppger också att bilister på Söderleden och Källgatan kommer upp i hastigheter som är alldeles för höga och över de tillåta 50 km/h. Hon skriver: "På raksträckorna vid Preems bensinmack, både på Söderleden och Källgatan ligger hastigheten långt högre. Livsfarligt om något barn skulle komma i vägen."

Hon önskar åtgärder från kommunen och ger några konkreta förslag: 

*Vid vägbulan på Söderleden i höjd med bensinmacken skulle även en fartkamera vara befogad, eftersom Alléskolan också finns där. 

*På Källgatan föreslås någon form av farthinder, till exempel cikador eller farthinder som höjer upp sig/sänker ner sig i vägen vid för hög hastighet. 

Kvinnan påpekar i sitt medborgarförslag att busliv och buskörning förekommit under flera år, men att inga åtgärder gjorts. 

Hon skriver: "Det får räcka nu. Ska inte vanliga hederliga medborgare få känna sig trygga? "

Fullmäktige tar upp medborgarförslaget på onsdag. Förslagen brukar antas och skickas vidare för utredning och besvarande. 

Karta: Söderleden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!