Företagen har svårt att hitta folk

Med rekordlåg arbetslöshet följer rekryteringsproblem för näringslivet. Det märks på Scanfil i Åtvidaberg, som i dagläget söker tio nya medarbetare och för framtiden än fler.

Vd Steve Creutz framhåller att Scanfil är öppet för den som vill göra karriär. Själv har han gått den långa vägen och leder idag arbetet på Scanfil i Åtvidaberg.

Vd Steve Creutz framhåller att Scanfil är öppet för den som vill göra karriär. Själv har han gått den långa vägen och leder idag arbetet på Scanfil i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-04-20 20:00

Arbetslösheten i Åtvidaberg har under början av året varit rekordlåg och sjunkit från 284 öppet arbetslösa i januari till 247 i mars. Det är positivt, konstaterar Steve Creutz, vd på Scanfil i Åtvidaberg, men lägger snabbt till att det gör det svårare för näringslivet att rekrytera.

Det finns idag flera lediga tjänster hos Scanfil i Åtvidaberg. Just nu söks kvalitetsingenjör, mekanikkonstruktör, logistiker, projekttekniker, mjukvarutekniker och montörer.

– Vi vill växa och behöver nyanställa. Behovet omfattar flera kompetenser, säger Steve Creutz, vd på Scanfil Åtvidaberg som i dag sysselsätter runt 250 personer.

Som kontraktstillverkare och systemleverantör har Scanfil inga egna produkter.

– Våra kunder lägger sin produktion hos oss. Vi tar hand om deras logistik, utvecklingsarbete, projektledning, produktion, med mera.

Tillväxten sker parallellt med att kunderna växer. För att nå tillväxtmålen krävs nyanställningar.

– Industrin generellt har svårt att få tag i kompetenta medarbetare. De stora företagen i länet är en utmaning för oss. Till exempel Saab, Toyota och Väderstad lockar personal från både Åtvidaberg och Linköping.

Steve Creutz funderar högt.

– Kan vi locka dessa till Åtvidaberg?

En rekryteringskampanj pågår för tillfället. En förhoppning är att Scanfil ska kunna "ta hem" åtvidabergare som arbetspendlar ut ur kommunen.

– Kan vi behålla dem i Åtvidaberg? Vi vill väcka ett visst intresse för de som kanske inte vill pendla.

Vad kan ni locka med?

– Fem-tio minuter till jobbet, säger Steve Creutz lättsamt, men blir snabbt allvarlig:

–  Vi har också många intressanta projekt, produkter och intressanta kunder, som lockar teknikintresserade. Det händer mycket här.

En som lockats hem i dubbel bemärkelse är 54-årige ingenjören Mats Paulsson. Han bor i Åtvidaberg och har de senaste åren pendlat till Kisa.

– Jag började min yrkesbana på Facit under 1980-talet och jobbade några år på utvecklingsavdelningen. I början av 1990-talet var det nedskärningar och jag blev av med jobbet. Jag startade eget och har också haft tjänster som projektledare.

Sedan oktober förra året är han tillbaka på utvecklingsavdelningen.

–  Det var tillfälligheter som avgjorde. Jag såg att en rekryteringsfirma sökte projektledare för utveckling. De var först långt ner i texten som jag såg att det gällde Åtvidaberg.

Nu jobbar han med olika utvecklingsprojekt, från rena idéer till att förbättra och förenkla produkter.

– Om jag trivs? Ja, både på jobbet och att ha det på gång- och cykelavstånd.

Steve Creutz framhåller att Scanfil erbjuder möjligheter för den som vill göra karriär.

– Vi är ett globalt företag. Det kan innebära många möjligheter till att arbeta på andra ställen i koncernen.

Karriärvägarna är många. Förre vd:n i Åtvidaberg, Kristoffer Asklöv handplockades till ett toppjobb i koncernledningen och tidigare chefen för operations i Åtvidaberg, Andreas Hjort är idag vd för Scanfils enhet i tyska Hamburg. Steve Creutz har själv gått den långa vägen till vd-jobbet.

26-årige Andreas Granberg har just fått en karriärchans. Han började på Scanfil i november förra året och har redan fått utökat ansvar.

– Jag började med operativt inköp och har nu gått över till att arbeta med logistiken åt en av våra kunder.

Han bor i Åtvidaberg och har tidigare pendlat till jobb som butikschef i Rimforsa. Han uppskattar sitt nya arbete, inte bara för att det nära hemmet.

– Man jobbar med många olika produkter och det händer mycket här. Det är viktigt att jag utvecklas själv och att man kan ta ett steg vidare.

Rekryteringsbehovet avser även produktionen. Scanfil anlitar idag bemanningsföretag för en del av monteringsarbeten och kommer att fortsätta med det.

– Vi vill ha en egen bas av personal, men vill kunna lösa toppar och dalar genom bemanningsföretag.

I nuläget är runt 30 personer inom produktionen kopplade till bemanningsföretag. Under förra året anställdes tio personer och i år åtta personer i motsvarande tjänster.

En utmaning för industrin är att det måste finnas tillräckligt många människor inom olika kompetensområden inom ett visst geografiskt område.

– Vi har anställda som bor i Linköping och Norrköping. Regionen är viktig för oss.

Steve Creutz har en bra dialog med kommunen, bland annat om ökat bostadsbyggande för inflyttning. Kommunens bostadsförsörjningsplan är bra, menar han, men han vill öka takten och ambitionen.

– Vi tillsammans med kommunen måste också jobba med skolan och locka fler elever till gymnasiet i Åtvidaberg. Skolan måste attrahera ungdomarna till sina utbildningar. För vår del är det viktigt att gymnasieskolans teknikcollege finns kvar.

Scanfil

Är en internationell kontraktstillverkare och systemleverantör med totalt 3500 anställda. Huvudkontoret finns i Finland och ett tiotal produktionsenheter i Europa, Asien och Nordamerika.

Köpte 2015 upp Partnertech i Åtvidaberg (som hade sina rötter i Facit).

Scanfil erbjuder tjänster från produktdesign till produktutveckling, materialupphandling och logistiklösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!