För dyrt utreda alla gamla miljösynder

– Det är orimligt av länsstyrelsen att sätta dessa krav på en kommun med begränsad ekonomi.

Arbetet pågår. Kommunen har bromsat arbetet inne i B-fabriken men låter just nu lägga om taket på fastigheten som enligt planerna ska bli bibliotek om ett halvår.

Arbetet pågår. Kommunen har bromsat arbetet inne i B-fabriken men låter just nu lägga om taket på fastigheten som enligt planerna ska bli bibliotek om ett halvår.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-10-03 10:00

Rikard Spalle, samhällsbyggnadschef syftar på länsstyrelsens krav om omfattande miljöutredningar i de gamla industrikvarteren i Åtvidaberg, som Corren berättade om igår.

Om kommunen inte följer länsstyrelsens förslag om ytterligare miljöutredningar och antar deltaljplaner för Gropen/Kvarnen och Åssa/ B-fabriken, hotar länsstyrelsen med att överpröva kommunens beslut.

I områdena har kommunen låtit göra undersökningar. Av rapporterna framgår att det i samtliga områden finns föroreningar från tidigare industrier.

Men omfattning, utbredning och hur föroreningarna förflyttar sig är inte kända. Detta, samt om det är möjligt att sanera vill länsstyrelsen att kommunen utreder.

Kommunen delar länsstyrelsens uppfattning om ytterligare utredningar. Men man har olika uppfattningar om tempot, uppger Rikard Spalle.

– Det som skiljer oss åt är att vi vill göra utredningar etappvis, inte allt på en gång.

Rikard Spalle anser att kommunen ska kunna utreda i den takt man utvecklar områdena och att det är alltför kostsamt att utreda samtliga med en gång.

Mest akut av detaljplanerna är den som rör B-fabriken, dit kommunen enligt tidplanen ska flytta sitt bibliotek om ett halvår. I den gamla industrilokalen bakom Mässen har porluftsmätningar visat på föroreningar av hälso- och miljöfarliga ämnen.

– Vi kommer att säkerställa inomhusmiljön till 100 procent i de lokaler där det befinner sig folk, säger Rikard Spalle och lutar sig mot åtgärdsförslag från den konsult kommunen anlitat.

Kan man ge 100-procentliga garantier?

– Det kan man egentligen aldrig i någon byggnad. Om vi gör de praktiska åtgärder som vi rekommenderats, så ska det inte vara någon risk.

Processen med detaljplanen riskerar nu att skjuta upp flytten av biblioteket.

– Vi har varit i kontakt med länsstyrelsen och kommer ha en dialog. Vi kan också överväga att möjligheten att driva igenom detaljplanerna, men då får vi kalkylera med risken att länsstyrelsen överprövar beslutet.

Innebär inte en överprövning att flytten av biblioteket skjuts upp ytterligare?

– Jo, men om vi måste göra vidare utredningar, provtagningar och mätningar så är det också en risk för försening.

Rikard Spalle uppger att kommunen för diskussioner med Åtvidabergs Bostads AB om förlängt avtal för biblioteket i centrum.

– Jag håller det som högst troligt att vi kan stanna i befintliga lokaler. Annars finns det andra lokaler i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!