Flytt till nya lokaler ska lyfta näringslivet

Trots en del framtida utmaningar ser Näringslivscentrum i Åtvidaberg ljuset i tunneln. "Vi tror att det vänder uppåt 2025", säger vd:n Mats Appel. De har precis har flyttat till nya lokaler vid Stortorget.

Näringslivscentrum i Åtvidaberg har tagit plats i nyrenoverade lokaler vid Stortorget. Mats Appel och Johan Edlund hälsar alla välkomna.

Näringslivscentrum i Åtvidaberg har tagit plats i nyrenoverade lokaler vid Stortorget. Mats Appel och Johan Edlund hälsar alla välkomna.

Foto: Pelle Johansson

Åtvidaberg2024-01-25 10:00

Mats Appel visar runt i de ljusa och luftiga lokalerna tillsammans med Näringslivscentrums styrelseordförande Johan Edlund.

Båda är påtagligt nöjda med resultatet efter att de tagit de nya ytorna i besittning, vilket gjordes för omkring två veckor sedan.

– Vi fanns tidigare i företagsparken Facetten, en bit bort från själva centrum. Fem år där var bra, men vi ville komma närmare stadskärnan, allmänheten och de företag som ligger kring torget, säger Mats Appel och fortsätter:

– Som tur var stod den här lokalen ledig. Fastighetsägaren, Åtvidabergs Bostad AB, har svarat för renoveringen och vi har skrivit ett hyreskontrakt på fem år med option på en fortsättning efter det.

undefined
Näringslivet i Åtvidaberg står fortsatt inför en del utmaningar, men Johan Edlund och Mats Appel tror att det kommer att vända uppåt under år 2025.

Johan Edlund ser flera fördelar med att ligga centralt.

– Vi blir mer tillgängliga för allmänheten och de företag som driver verksamheter kring centrum. Det är lätt att smita in här och ta ett snack med vår personal. Samtidigt har våra medlemsföretag fri tillgång till lokalerna och alla dess faciliteter. 

Den totala ytan mäter cirka 220 kvadratmeter, varav omkring 140 kvadrat hyrs av Näringslivscentrum. Resterande yta hyrs av Deco coworking.

– Det är bara några få steg mellan oss vilket underlättar när vi kommer till områden som att kunna nätverka och skapa fler kontakter.

undefined
Här vankas det paus med kaffe, te och medhavda matlådor framöver.

Näringslivscentrum drivs till 50 procent av medel från Åtvidabergs kommun och resterande 50 procent av föreningens cirka 100 samarbetspartners.

– Vi är två heltidsanställda, jag som vd och en kollega till mig, säger Mats Appel som medger att Åtvidabergs näringsliv står inför flera utmaningar framöver, men att det görs flera satsningar för att få fler aktörer att etablera sig i kommunen.

– På det hela taget har vi ändå klarat oss bra. Byggsektorn har tagit en hel del stryk, samtidigt som industrin lyckats hålla lågkonjunkturen stången. Under 2023 försattes 14 företag i konkurs, varav ett hade fyra dotterbolag under sig. Sammantaget berörde konkurserna 30 anställda, säger han.

Johan Edlund pekar på den etableringsplan som Näringslivscentrum upprättar tillsammans med kommunen och som kommer att ligga klar till sommaren. Vidare lyfter han fram den varumärkesplan som Näringslivcentrum utarbetat för Åtvidabergs kommun och som kommer att gälla mellan 2024 och 2026.

De nya lokalerna invigs under fredagen med ett besök av landshövding Carl Fredrik Graf.

undefined
Lokalerna vid Stortorget har totalrenoverats och Mats Appel och Johan Edlund menar att de är mycket nöjda med resultatet.
Karta: Stortorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!