Kvinnan föll under 2016 så illa att armbågen vreds ur led. På Universitetssjukhuset i Linköping drogs armbågen rätt och gipsades.
Vid en uppföljning tre dagar senare visade en röntgenundersökning två mindre frakturer. Läkare bedömde att frakturerna skulle kunna läka bra med gipsbehandling och sjukgymnastik.
Men trots sjukgymnastik fick kvinnan mer besvär med bland annat smärta.
Efter två återbesök beslutades om operation. Det dröjde mer än sju månader innan den genomfördes.
Kvinnan lämnade in ett klagomål till IVO. Hon hävdade att frakturen läkt fel och menade att sjukvården borde ha lyssnat på henne och hennes sjukgymnast när de förklarade smärtorna i armen. Då hade operationen kunnat ske tidigare, menar kvinnan som önskade ersättning för fördröjd och felaktig diagnos som medfört onödigt lidande.
IVO bedömer att den läkare som behandlade kvinnan brustit i sitt ansvar att ge sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård. IVO anser att läkaren borde varit aktivare i sin handläggning av patienten för att fastställa korrekt diagnos, då ingen förbättring skedde.
Samtidigt pekar IVO i sin bedömning på att den inledande behandlingen varit korrekt.
Även Region Östergötland bedöms ha brustit i sitt ansvar att ge god vård. IVO menar att patienten fick vänta oacceptabelt länge på operation.
Frågan om ekonomisk ersättning hanteras inte av IVO. Kvinnan hänvisas i den delen till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag.