År 2022 sysselsatte Åtvidabergshus som mest 123 anställda – ett rekord för företaget som i första hand bygger husmoduler för större exploateringsprojekt på uppdrag av andra företag.
Tidigt under 2023 kom branschkrisen som ledde till att flera husfabrikanter i landet gick i konkurs. Flertalet sa upp personal.
Det höga ränteläget, inflationen och energipriserna fick både husköpare och exploatörer att tveka. Byggprojekt runt om i landet lades på is.
– Alla husfabriker har tappat ungefär hälften av sin verksamhet. Som bransch har vi tagit jättestryk, säger Magnus Andersson, vd i Åtvidabergs huskomponter AB.
Åtvidabergshus varslade 48 anställda i två omgångar under 2023 och fullföljde med uppsägningar.
Daniel Radford, som började på Åtvidabergshus 2017 varslades i den andra omgången. Han gick hem i februari i år och beskriver känslan att stå utan arbete.
– Jag bor i hus, har två barn och en fru som pluggar. Med räntorna på banklånet så tänkte jag mycket på ekonomin. Jag mådde inte så bra.
Han sökte omgående nytt jobb.
– Jag hann göra tre pass som personlig assistent inom kommunen.
Sen ringde HR-chefen Karin Waller och ville återanställa. Nu är han tillbaka i husfabriken och har just byggt klart en vägg till ett parhus, som ska vidare till Trosa.
Ytterligare tio av de varslade trähusarbetarna är tillbaka. Bland de andra som sades upp har flera fått jobb på Saab i Linköping och på Scanfil i Åtvidaberg.
I nuläget har Åtvidabergshus 53 anställda; 40 i produktionen och övriga 13 på tjänstemannasidan. Uppdrag finns och förfrågningarna har ökat under våren i samband med Riksbankens antaganden och besked om en första sänkning av styrräntan under året.
– Vi märker att det lättat något, men det är fortfarande "slagsmål" om jobben. För fyra år sedan var vi kanske fyra som lämnade pris på jobb, nu kan vi vara 20 stycken.
Sänkt ränta påverkar marknaden. Efterfrågan ökar.
– De som ska köpa hus bör agera nu. Ju mer räntan sjunker, desto mer stiger efterfrågan. Då blir priserna dyrare.
Magnus Andersson är van vid konjunkturer som svänger och vet hur det påverkar just småhusindustrin. Han säger själv att "vi kan uppfattas som fladdriga".
– Vi är i en konjunkturkänslig bransch. Det visar sig också i våra siffror. Omsättningen går från 150 miljoner kronor under 2022 till 89 miljoner under 2023.
Konjunktursvängningarna påverkar personalstyrkan, som gått upp och ner. Genom åren har Åtvidabergshus anställt, och varslat i omgångar.
– Det är svårt att säga upp personal så här på en liten ort. Man möter alla i affären eller på torget. Det är klart att det känns, men för oss liksom andra företag så måste man justera personalstyrkan efter beläggningen, säger Magnus Andersson.
– Personalen är det viktigaste vi har, samtidigt är det vår flaskhals, säger Karin Waller.
Nu har hoppet om återväxt tänts. Med det krävs mer personal.
– Det vänder nu. Vi har flera projekt på gång. Det ligger och bubblar. Vi kan ha behov av upp till 50 till i fabriken i höst, säger Magnus Andersson.
Åtvidabergshus annonserar nu efter ny personal och siktar på att fylla sina produktionslokaler.
– Som företag med de lokaler vi har så mår vi som bäst när vi är runt 100 anställda, säger Karin Waller.
Daniel Radford känner för egen del sig lugn inför hösten.
– Just nu ser allt positivt ut, säger han.