Det uppger Mats Johansson, enhetschef på Migrationsverkets mottagning i Östergötland. Han har precis återgått i tjänst efter en längre utlandsvistelse och besökerasylboendet på Stallet för första gången.
Det är liv och rörelse. 117 personer från främst Eritrea och Syrien, men även rysktalade från Ukraina och Georgien, har flyttat in.
– Med kort varsel, konstaterar Mats Johansson som fått uppdatera sig på de senaste veckornas händelser kring Stallet.
Däribland på kritiken mot Migrationsverkets snabba agerande.
– Självklart hade vi velat ha en bättre dialog med kommunen inför öppnandet. Det ska bli bra och jag kommer träffa representanter för kommunen imorgon (läs idag).
Med 1600- 1700 nya asylsökande varje vecka är situationen väldigt ansträngd och en förklaring till behovet av asylboende.
En annan förklaring: 11 000 personer som fått permanent uppehållstillstånd har inte fått kommunplats och måste bo kvar i Migrationsverkets anläggningar.
– Nu måste alla bidra med samhällsansvar. Enligt prognoserna kommer vi få fler asylsökande på grund av läget i Syrien och Irak.
På Stallet finns förväntningar. Unga män och kvinnor, som flytt sina hemländer drömmer om uppehållstillstånd.
– Jag vill bo här. Sverige är ett rättssäkert land. Ni har frihet och tar hand om era medborgare, säger en 30-årig man från Eritrea.
Han är lärare i engelska och har sin fru, en dotter sex år och en son på fyra år kvar i hemlandet. Av rädsla för att regimen i Eritrea ska skada familjen vill han inte få sitt namn publicerat.
– Jag blev placerad i en mycket osäker del av landet. Jag tvingades bära vapen, kunde inte sova och levde i fruktan. För två, tre månader sedan lyckades jag fly till Sudan. Släktingar och vänner ställde upp med pengar så att jag kunde flyga till Sverige.
Mannen fick,liksom 50 landsmän, idag en obligatorisk gruppinformation om bland annat processen kring asylutredningar, dagersättning och sjukvård.