Farmen-Wincent tar upp skitsak – bestrider bomkörning

Rummabon Hans Wincent, känd som Farmen-Wincent, tar nu fajten med Åtvidabergs Renhållning AB. Det handlar om ett riktigt skit-ärende.

"Man får veta att slambilen ska komma i januari, men inte vilken vecka, eller vilken dag", säger Hans Wincent som tycker att entreprenören som kör åt Åtvidabergs renhållning skulle kunna skicka ett sms dagen innan. Jodå, det går, men det kostar 640 kronor. Nu bestrider han en avgift för en bomkörning till gården i Rumma.

"Man får veta att slambilen ska komma i januari, men inte vilken vecka, eller vilken dag", säger Hans Wincent som tycker att entreprenören som kör åt Åtvidabergs renhållning skulle kunna skicka ett sms dagen innan. Jodå, det går, men det kostar 640 kronor. Nu bestrider han en avgift för en bomkörning till gården i Rumma.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-03-14 19:30

Den som bor på landet och har egen avloppsbrunn känner till det – slamtömningen. Med jämna intervaller kommer slambilen för att suga upp det som hamnat i toaletter och avlopp.

– Till mitt område kommer slambilen i januari och juli, säger Hans Wincent som bor på en gård i Rumma mellan Åtvidaberg och Valdemarsvik. 

Exakt när slambilen kommer vet han inte. Varken vilken vecka, eller dag. 

– Så därför gäller det att ha infarten farbar och den sista biten fram till brunnen skottad varje dag, säger han och konstaterar att det är ohållbart med tanke på väder och snöfall. 

– Vägen håller jag ren, men den sista metrarna till brunnen måste man skotta för hand. Att från den 1:a till den 31:a januari stadigt stå beredd om det ska komma en slambil funkar inte.

I år lyckades slamtömmaren inte utföra uppdraget. Det visade sig när det kom en faktura med en framkörningsavgift på 680 kronor. 

– Jag har frågat, men inte fått något bevis eller bild på att inte gick att komma fram till brunnen. Var det en snövall vid vägen? Eller snö fram till brunnen?

Han har nu bestridit fakturan.

– Det handlar inte om pengarna, utan om principen. 

undefined
Den som inte håller vägen till sin avloppsbrunn framkomlig riskerar avgift för framkörning utan att få brunnen tömd. Det fick TV-profilen Hans Wincent erfara när slambilen inte nådde hans brunn i januari.

Han kallar det bomkörning när ett uppdrag inte går att utföra. Som hovslagare har han råkat ut det, till exempel när hästar inte varit inne när det är dags för skoning.

– Men det var på post-it-lapparnas tid. Nu får mina kunder sms dagen innan jag kommer. Då missar man inte. 

Ett liknande system borde finnas för slamtömningen, menar Hans Wincent och radar upp mängder med tjänster som har sms-avisering; tandläkare, bilbesiktning och frisörer.

Han frågade kundtjänsten som hanterar avgifterna för bland annat slamtömningen om möjligheten att få ett enkelt sms.

– Jo, det gick att få, men det skulle kosta 640 kronor. 

Han upprepar kostnaden:

– 640 kronor för ett SMS. 

Hans Wincent är sansad. På samma sätt som han är i TV4:s program Farmen när han delar ut och bedömer uppdrag till deltagarna som driver en gård som för 100 år sedan.

Där finns varken modern WC eller avloppsbrunn, däremot ett antal latrintunnor på utedasset.

– Det kommer en slambil och hämtar tunnorna. Den aviserar när den kommer.

Den delen får TV-tittarna inte se. Däremot hur deltagarna sköter gården och tävlar om finalplatser. 

– Vi är inne i finalveckan nu, säger Hans Wincent men passar på alla frågor om vem som kan tänkas ta hem segern och en halv miljon kronor. 

På Åtvidabergs renhållning AB känner vd Johan Gustafsson inte till det enskilda fallet. Han konstaterar att kundtjänsten hanterat fallet enligt dagens regelverk, som bland annat anger att kunden är ansvarig att hålla vägen till brunnen framkomlig.

– Men jag förstår att det kan vara tufft i januari att skotta jämt, säger han. 

Men varför kan ni inte skicka ett SMS dagen innan? 

– Vi har inte ställt det kravet i upphandlingen och kan inte kräva det efteråt. 

Det är ju år 2024. Borde det inte vara självklart? 

 – Jag kan hålla med om att det är otidsentligt. Vi ska gå ut med en ny upphandling om några år och diskuterar detta.  

Varför kostar det 640 kronor om man vill ha SMS?

– Det finns idag inte något automatiskt i systemet. Det blir handpåläggning för arbetsledaren och chauffören och då kostar det.

Hans Wincent står nu med brunnen otömd. Men den är inte överfull.

– Vi har haft tömning två gånger om året. Nu ändrar vi till en gång om året och lägger det i juli. Det är bara jag och frun här i hushållet nu, så det blir inte så mycket i brunnen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!