Mellan Åtvidaberg och Björsäter ligger Lakvik, idag mest känt för sin museijärnväg. Den som åkt tåg på banan ner mot sjön Risten har passerat Lakviks gård.
Här anlades 1918 en sågverksindustri som varade fram till 1963. Under 1940- och 50-talet sprayades eller doppades virke i pentaklorpreparat som skydd mot blånad.
Metoden förde med sig en biprodukt - dioxin, som är mycket svårnedbrytbart och som i mycket så mängder bedöms som mycket giftig för människor och djur.
När kommunen för ett par år sedan gjorde en förstudie inför sanering uppmättes 8,2 gram dioxin inom det 15 000 kvadratmeter stora området. I vikt en liten siffra, men halterna i området bedöms som höga.
– För att sanera åtta gram måste vi gräva upp och forsla bort 15 000 ton jord, säger Johan Älvedal, verksamhetchef inom bygg och miljö i Åtvidabergs kommun.
Kommunen och länsstyrelsen sökte under 2019 statliga medel för sanering. I ansökan till Naturvårdsverket tryckte parterna på risken för människors hälsa, men också på risken för spridning till grundvatten och ytvatten vid klimatförändringar.
– Om vattennivåerna höjs är det risk för ökat läckage till sjön, säger Markus Gustafsson, tillförordnad verksamhetsansvarig för förorenade områden på länsstyrelsen Östergötland.
Både Johan Älvedal och Markus Gustafsson uttrycker glädje över beskedet från Naturvårdverket.
– Det är väldigt positivt att en lite kommun tagit initiativet att satsa på miljöhänsyn, säger Gustafsson.
– Det är ett jätteprojekt för oss, säger Älvedal och uppger att kommunen ska upphandla tjänster för arbetet och säkerställa att hanteringen i alla led följer alla regelverk.
I Lakvik är också glädjen stor. Fastigheten ägs i dag av Björn och Malin Moum som inte har någon anknytning till den gamla industrin.
– Det är helt fantastiskt att det ska saneras. Vi har varit oroliga, främst för grundvattnet, men prover visade inte på några föroreningar i vattnet i allafall, säger Björn Moum.
Sedan föroreningarna blev kända för ett par år sedan ligger familjens betesmark i träda. Efter saneringen ser Björn Moum fram emot att åter kunna använda den.
Han ser saneringen som en satsning i kommande generationer:
– Man ska lämna efter sig något som är bättre än när man tog emot det, säger han.
Saneringen ska förberedas under 2021 och genomföras under 2022.