Under natten till den 2 augusti angreps 15 får av varg på en gård söder om Söderköping. Det var det andra vargangreppet i området på relativt kort tid. Natten till den 5 juli angreps sju får av varg. Tre tackor och fyra lamm hade dödats eller fick avlivas. Även den 4 juni skedde ett vargangrepp på får i det aktuella området med fem dödade eller skadade får.
– Vi ser att angreppen från varg i området fortsätter och länsstyrelsen vill med detta beslut förhindra ytterligare allvarlig skada på tamdjursbesättningar, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef vid avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid länsstyrelsen, i en kommentar.
Akuta åtgärder har vidtagits vid de drabbade gårdarna. Angreppen har dock fortsatt på andra gårdar i området, uppger länsstyrelsen. Dna-analys har visar att det är två olika vargar som legat bakom angreppen – en hane och en hona från reviret Söderåsen 1 i Skåne, som är ansvariga för tre angrepp.
I den sydöstra delen av länet finns inget bekräftat revir i dagsläget utan vargarna betraktas som vandringsvargar. Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt efter varg. Området, som gränsar till östgötaslätten, har en tät tamdjurshållning av får, men även av getter, hästar och nötkreatur.
– Vi har haft ett flertal angrepp under en period om cirka tre månader. Vi ser det därför som nödvändigt att påbörja en skyddsjakt på de individer som har orsakat skadan, säger Kristoffer Hellberg.
Tillståndet gäller fram till och med den 25 augusti i år och jakten får starta inom ett avgränsat område som delas av Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner.
Skyddsjakten får påbörjas efter samråd med länsstyrelsen och får ske på annans jaktområde. Länsstyrelsen utser jaktledare som ansvarar för utförandet av skyddsjakten.
Tidigare i år beslutade länsstyrelsen att tillåta skyddsjakt på varg i norra Östergötland. Detta efter flera vargangrepp på får i trakten av Godegård. Enligt länsstyrelsen var det hanen i det så kallade Fågelmossenreviret som låg bakom två angrepp. Skyddsjakten har dock avbrutits utan att någon varg har skjutits i det aktuella området.
Enligt länsstyrelsen finns det tre vargrevir som helt eller delvis ligger i Östergötland. Mest känt är det så kallade Långbogenreviret, som är beläget norr om Roxen.