– Jättekul, säger Philip Meijer, som läser femte och sista året på masterprogrammet i affärsjuridik vid Linköpings universitet.
Han bor sedan fyra år i Linköping, men är uppvuxen i Åtvidaberg. Genom skolåren har han passerat Centralskolan, Allé skolan och samhällsprogrammet med inriktning på ekonomi och med fotbollsprofil på Bildningscentrum Facetten.
– Sen tog jag ett sabbatsår. Det var välbehövligt. Jag jobbade, lite som vikarie på Alléskolan, men också en säsong i fjällen innan jag började på universitetet, berättar Philip Meijer när vi träffas i den gamla selkammaren på B aroniets kontor på Adelsnäs.
Johan och Viveka Adelswärd har bjudit in för att presentera den första universitet s studerande som får ta del av avkastningen från en fond som är mer än 200 år gammal. Johan Adelswärd berättar:
– Stiftelsen tillkom 1811 genom att Erik Göran Adelswärds arvingar förordnade att en fattighusinrättning skulle bildas för att hysa fideikommissets fattiga.
Fastigheten Målbäck avsattes som ekonomisk grund för fattighuset som inrättades på Stenhusgatan. Fattighuset blev med tiden ålderdomshem och levde kvar under Baroniet fram till 1960-talet.
– Jag drar mig till minnes från min tidiga barndom att mamma Ebba ordnade med julklappar som vi delade ut i ålderdomshemmet, säger Johan Adelswärd.
Med åren har begreppet fattig suddats ut och den gamla fonden moderniserats. 1997 genomfördes en så kallad permutation. Även andra än anställda inom Baroniet och dåvarande Åtvidabergs trävaru AB blev så kallade destinatärer av stiftelsens medel.
Förra året godkändes ytterligare en permutation. Utöver att ge stöd till anställda ska fonden dela ut stipendier till skolungdomar i eller från Åtvidabergs kommun. Dels för berömvärda resultat vid gymnasieexamen. Dels i form av stipendier till universitets- och högskolestuderande som fått sin grundutbildning i grundskola och/eller gymnasium i Åtvidabergs kommun.
– Det finns många aspekter i detta, säger Viveka Adelswärd.
Hon lyfter bland annat det faktum att Åtvidaberg ligger sämre till än riket i snitt vad gäller andelen unga som går vidare till högre studier.
– Det gör att vi behöver visa och uppmuntra goda exempel, säger hon och nickar åt Philip Meijer.
Han säger att han haft lätt för sig i skolan och alltid varit övertygad om att läsa vidare, med mål att få det jobb han vill.
– Jag visste tidigt att jag ville läsa juridik. Jag vill känna att jag behärs k ar olika situationer, att jag kan gå in i vilket rum och ha koll på situationen utan att bli överkörd.
Philip Meijer är motiverad. Efter mastersexamen nästa år satsar han på en karriär inom börsområdet, gärna på Stockholmsbörsen. På längre sikt väntar ytterligare studier i juridik med mål att bli advokat.
Stipendiet som är på 30 000 kronor är redan intecknat. Under vårterminen gav sig Philip Meijer iväg till Los Angeles och California State University för att läsa bland annat juridik, aktiekunskap och få större inblick i det amerikanska ekonomisystemet.
– Jag åkte som freemover utanför universitets utbytesp r ogram och fick betala terminsavgiften själv.
Han är tacksam och glad över både stipendium och uppmuntran. Johan och Viveka Adelswärd delar glädjen och hoppas på en strid ström av ansökningar till fonden.