Om knapp två veckor får John Andersson, Linus Eklund, David Lindgren och Tobias Axelsson byta klassrummen på Facetten mot Teneriffa. Där ska de tillsammans med gymnasieelever från Spanien, Ungern, Frankrike och Tyskland under en vecka lära sig mer om hållbart och flexibelt byggande.
Det blir starten på ett utbytesprogram, inom EU-programmet Erasmus, som sträcker sig fram till maj 2019, då Åtvidaberg står som värd för den sista av fem träffar.
– Vi har planerat länge och sökt pengar. Nu har vi fått 300 000 kronor för hållbar utveckling och det börjar äntligen hända något konkret, säger Mikael Nord, rektor på Bildningscentrum med ansvar för skolans internationaliseringsarbete.
Målen med skolorns internationalisering är flera; som att öka utbildningskvalitén, resultat och motivation hos både elever och personal. Arbetet sker inom tre områden: demokrati/mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och entreprenörskap.
– Vi vill att våra elever ska kunna söka sig utomlands under åren här, det gäller elever på alla program. Vi vill vara en global skola som funkar i ett större perspektiv, säger Mikael Nord och uttalar förhoppningar om att arbetet höjer skolans status gentemot kommande elever.
De elever som nu får åka till Teneriffa läser natur-, teknik-, bygg- eller elprogram och kommer genom respektive program i kontakt med hållbar utveckling.
David Lindgren, som går första året på naturvetenskapsprogrammet ser fram emot att få träffa elever från andra länder och ta del av programmet.
– Det är inte helt solklart vad jag vill göra i framtiden. Det blir kul att se vart detta tar vägen, säger han.
Lars Björk är en av de tre lärare som följer med eleverna. Han framhåller att utbytet rymmer mer än just hållbarhet.
– Det blir ett språkligt och kulturellt utbyte också.