– Vi ser över hur vi ska kunna bli en mera attraktiv arbetsgivare, säger kommunalrådet Elisabet Edlund (S) och beskriver att Åtvidabergs kommun konkurrerar med andra kommuner i fråga om arbetskraft.
– Det gäller flera yrkesgrupper. Vi måste bli bättre på att erbjuda olika förmåner.
Kommunalrådet Mira Wedenberg (M) som är ordförande i personalutskottet håller med.
– Framförallt unga har andra förväntningar på sin arbetsgivare idag, man har också livsituationer som kräver större flexibiltet.
Ett steg på vägen är att erbjuda anställda två former av löneväxling. Båda förslagen antogs enigt i kommunstyrelsen i veckan.
Det ena rör löneväxling av semsterdagstillägg till ledighet. Det innebär att samtliga anställda kan byta tillägget, som motsvarar fem arbetsdagar per år för den som jobbar heltid, mot ledighet.
Normalt betalas tillägget ut som en extra inkomst samband med semester. Enligt ärendenbeskrivingen inför beslutet anges att få räknar med tillägget i sin hushållsbudget.
Mira Wedenberg nämner att en sådan löneväxling kan vara intressant för exempelvis småbarnsföräldrar.
– Man kan till exempel ta ut dem under studiedagar i barnomsorgen.
Den andra löneväxlingen avser också samtliga anställda, men lämpar sig bara för dem som tjänar i det närmaste 40 000 kronor i månaden.
Det innebär att anställda ska kunna växla lön mot pension, det vill säga att den anställde och kommunen kommer överens om att del av lönen betalas in till pension.
För anställda med månadslön under 40 000 kronor kan modellen innebära att den allmänna pensionen påverkas negativt.
Enligt Mira Wedenberg är det idag ett 50-tal anställda, exempelvis förvaltningschefer, enhetschefer och kvalificerad personal, som har månadslöner som gör denna löneväxling intressant.
Enligt kommunchef Robert Bredberg är förmåner efterfrågade.
– Jag märker ofta vid arbetsintervjuer att sökande frågar efter olika förmåner. Bland annat frågar man om att kunna arbeta hemifrån. Generellt kan vi i nuläget inte gå med på det, särskilt inte om arbetet kräver att man är på plats.
Åtvidabergs kommun har idag mycket begränsade förmåner (exempelvis startavgifter för motionslopp), men ser över möjligheterna till ytterligare.
– Vi haft haft friskvårdsförmåner, men de togs bort under den ekonomiska saneringen. Nu tittar vi på om vi kan ha friskvårdsförmåner igen, säger Elisabet Edlund.