Mikael Nord, rektor på Facetten blickar motvilligt tillbaka på studentsläppet 2014. På ett av traktorflaken hängde en banderoll som sedan dess valsat genom rikspress och sociala medier.
– Nu i studenttider är det ute och delas och kommenteras igen, konstaterar Mikael Nord.
Han vill helst glömma texten som eleverna hittat på nätet: ”I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg” och fokuserar hellre på vad skolan gör för att slippa banderoller med sexistiska och oetiska budskap.
Karolina Hansson, bibliotekspedagog på skolan kom inför studentveckan förra året med initiativet ”Reclaim the sheet” (Återta lakanet).
– Vi vill visa att våra elever kan bättre än de sexistiska och oetiska texter som ibland poppar upp runt om i hela Sverige. Vi vill visa att eleverna kan göra något konstruktivt och unikt med sina studentlakan, men självklart måste man ha ett pågående värdegrundsarbete på skolan också.
För att få viss koll på vad avgångsklasserna tänker skylta sina flak med får de klassvis tävla om bästa lakan. Kriterierna är flera: originellt, humoristiskt, estetiskt, etiskt och träffsäkert.
I tisdags fick årets avgångsklasser möta en jury bestående av personal på skolan och visa upp sina lakan. Överlag blev betyget högt:
– Fyndigt och seriöst. De flesta ha tagit uppgiften på allvar, säger Mikael Nord, som liksom kollegorna i juryn fick många goda skratt.
Klasserna tävlar om ett ytterst prestigefullt pris: vilken klass som får tillträde till direktörsrummet intill balkongen - där klasserna samlas innan utspringet.
Vinnaren blev NaTe 14, med elever på naturprogrammet och teknikprogrammet. Eleverna har på sitt lakan placerat bilder på sina huvudlärare i varningssymboler som används inom kemi och lagt till epitet som hälsofarlig, giftig och brandfarlig.
– Det är med glimten i ögat, sa Emy Anspach under klassens presentation och påpekade, till juryns gillande, att lärarna var tillfrågade.
Men tävlingen ger ingen garanti mot kränkande banderoller:
– Vi vet ju inte vad eleverna kan hänga ut från sina flak, säger Mikael Nord, som liksom de senaste åren kommer ta en extra koll bland traktorflaken.
Han påpekar också att det ytterst är de som kör flaken som ansvarar för de budskap som hängs ut.
Den som vill ta del av samtliga lakan gör bäst i att ta sig Gamla torget på fredag. Med start klockan 13 släpps studenterna ut.