Ett klipp i koppar för nya biblioteket

Invigningen av nya biblioteket under tisdagen drog hundratals besökare till Åtvidabergs gamla industrikvarter. En av dem, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke framhöll litteraturens roll i den personliga utvecklingen.

Mamma Mu. En av gästerna i vimlet.

Mamma Mu. En av gästerna i vimlet.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-01-30 18:00

– Jag hade aldrig varit den jag och vad jag är idag om det inte varit för att politikerna hemma i Värnamo prioriterade att ha en bokbuss. Varannan vecka kom den till min by. Personalen lärde känna mig och stimulerade mig att läsa mer.

Läslusten var väckt.

– Tack vare personalen och alla böcker förstod jag att det inte var fel på mig, fast jag var svart och hade konstiga kläder. Jag kunde drömma mig bort med Prins Valiant och Kulla-Gulla.

Alice Bah Kuhnke talar med inlevelse, där hon står på scenen under de feta versalerna på väggen som bildar ordet romaner. Hon talar inte bara om litteraturens betydelse för den egna utvecklingen - den fick henne som ung att förstå världen och sig själv - utan även om kulturarvet. Det gör sig påmint i nya biblioteket, där det under närmare 100 år bedrivits produktion av olika slag.

– Vi måste sätta ljuset på kulturarvets betydelse för att kunna ta oss an utmaningar. Vi behöver kunna och förstå vår historia, inte minst i detta område som byggt upp denna kommun.

Ett band levereras till scenen. Det är i kopparfärgad duchesse och knyter an till kopparepoken och gruvorna i Bersbo, där bandet också sytts. Alice Bah Kuhnke klipper och biblioteket förklaras invigt.

Applåder följer och samlingen framför scenen skingras. Minglet fortsätter med snittar och cider, serverat av andraårselever på Facettens Handelsprogram.

Mamma Mu, i Kajsa Norrbys gestalt cirkulerar runt och delar ut ballonger till barn. Dessa yngre besökare får också lyssna till sagor. Sparbankschefen Ronny Mårtensson läser högt och med stor energi ur den passande titeln "Spargrisen".

Flera korta föreläsningar pågår under dagen, liksom ett samtal om litteratur mellan författaren Maja Hagerman och Mats Granberg från Litteraturscen Östergötland.

En figur som spatserar runt i lokalerna är den övervintrade fabriksarbetaren från 1918. Med förvåning går blicken över allt det nya.

– Det blev fint här, säger Stefan Lindén och träder ur sin roll.

Bland besökarna hörs skilda synpunkter. Dessa fångar den tidigare debatten om flytten av biblioteket från centrum till Gamla torget.

– Jag är jättenöjd och njuter av allt det vackra, se bara på fönstren och dammen utanför. Placeringen är toppen, säger Karin Nordström.

Gudrun Johansson har en annan uppfattning.

– Ett bibliotek ska ligga så centralt som möjligt. Nä, jag gillar inte det här. Det är för stort och inte alls mysigt.

Lokaler är inte allt. Alice Bah Kuhnke ser utmaningar för landets bibliotek. Läsning ger bildning och här har biblioteken ett tungt uppdrag. Statliga medel för digitalisering och läsfrämjande är en grund.

– Biblioteken har en central roll för bildning, men måste bemöta människor respektfullt för att öka läsningen. Det kräver en medvetenhet bland personalen och en insikt om att man med litteraturen investerar i människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!