Kollegorna tar över klassiska restaurangen

De har jobbat tillsammans under flera år och känner varandra väl. Nu tar Erica Glad, 25, och Jens Gustafsson, 47, tillsammans över klassiska Klintas i Åtvidaberg.

Jens Gustafsson och Erica Glad har varit kollegor under flera år. Nu bildar de bolag tillsammans och tar över restaurangen på klassiska Klintas.

Jens Gustafsson och Erica Glad har varit kollegor under flera år. Nu bildar de bolag tillsammans och tar över restaurangen på klassiska Klintas.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-01-18 17:00

– Vi har funderat på att göra något tillsammans. Vi jobbar bra ihop, säger Jens Gustafsson och nickar åt Erica Glad. 

– Ja, och vi har roligt ihop. Även om vi inte alltid tycker lika, så hittar vi lösningar, svarar hon. 

De har följts åt, från Golfrestaurangen och Trädgårdshotellet till Linds. Han som kock, hon som servitris och kafépersonal. När Jens Gustafsson hörde att Åtvidabergs hotell och restaurang, i folkmun Klintas, stod inför byte av arrendator blev det mera allvar av funderingarna: 

undefined
Jens Gustafsson och Erica Glad har varit kollegor under flera år. Nu bildar de bolag tillsammans och tar över restaurangen på klassiska Klintas.

– Jag tog kontakt med hyresvärden, Klints fastigheter. Sen gick det fort. 

Arbetskamraterna har nu bildat aktiebolag. De äger 50 procent var och ska hyra restaurangen av Klints.

De sitter båda vid bardisken på Klintas och berättar om sina planer: 

– Först och främst är det luncher måndag till fredag, och hemleveranser av varm mat till äldre. Kvällstid ska man kunna förboka för sällskap och föreningar. Vi börjar så. 

Visionen rymmer mer, som kvällsöppet med a la carte, trubadurkvällar, temakvällar, afterwork, julbord, catering, fredagskassar för avhämtning, med mera.

undefined
Erica Glad, 25 år har jobbat inom restaurang och kafé i Åtvidaberg under flera år. Nu bildar hon företag...
undefined
... med sin kollega sedan flera år, Jens Gustafsson, 47 år.

Just nu är restaurangen stängd för lunchgäster (den tidigare arrendatorn håller lunchleveranser åt äldre och en förskola igång). Nyöppning sker den 1 mars. Med bytet av arrendator ska Klintas fräschas upp och till viss del byggas om, en uppdatering som ska ge mer plats åt matgäster, men också ett mera enhetligt intryck. 

– Klintas 2.0. Vi vill ha igenkänning, men en uppdatering, säger Erica Glad och försäkrar att de klassiska gröna och sammetsliknande medaljongtapeterna blir kvar.

Namnet då?

– Klintas har varit Klintas i 60 år, säger Jens Gustafsson som inte har några planer på att ändra det. 

Klintas har genom åren varit känt för sin husmanskost. Raggmunken och pannbiffen blir kvar, lovar Jens Gustafsson. 

– Jag vet vad åtvidabergarna vill ha och vilka rätter som går hem. 

undefined
Åtvidabergs hotell, som det begav sig år1895 på en del av en bild av Johan E Thorin.

Inför öppnandet är det bråda dagar, med planering och möten med leverantörer av olika slag. Alkoholtillstånd ska sökas, och prövas. Anställningar ska göras. Att starta eget i orostider, efter pandemin och med inflation är en utmaning. 

– Vi tror på detta. Vi har erfarenhet av branschen och kan Åtvidaberg. Vi har också stöd av Näringslivscentrum och Nyföretagarcentrum, säger Jens Gustafsson.

Är ni taggade? 

– Ja. Och det är skönt att äntligen kunna berätta, säger Erica Glad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!