Reaktionerna på kommunstyrelsens beslut om måltidshanteringen inom särskilt boende – som också får konsekvenser för hemtjänsten – har varit kraftiga.
Bland de som reagerat finns Gunnar Wester, 77 år som representerar PRO i det kommunala pensionärsrådet.
– Man kan tycka att vi som sitter i pensionärsrådet borde ha fått information om att det planerades förändringar. Även om kommunen inte kunnat förmedla ett resultat av en utredning, så kunde man talat om att det pågick, säger han.
Tidigare i veckan undrade även Ann-Louise Aspanius, som också har en plats i pensionsrådet varför rådet inte informerats.
Gunnar Wester ställer i ett mejl till pensionärsrådet flera frågor: "Hade dom politiska representanterna vid senaste pensionärsrådsmötet ingen aning om att detta var på gång ? Det måste väl göras en noggrann utredning om behov och konsekvenser innan beslutsavsikt tas fram, eller ? Skulle det vara hemligt innan beslut?"
Han hade önskat informationen tidigare, bland annat för att kunna svara på frågor från medlemmar i PRO.
Men också för att kunna bidra: "Hela grundtanken med pensionärsrådet är ju att vi i god tid kan få information om pågående ärenden som berör dom äldre kommuninnevånarnas förhållanden, för att sedan ha möjlighet att komma med åsikter som i förlängningen kan ge ett bättre beslut, skriver han."
– För oss i min ålder är detta med maten en jätteviktig fråga. Man kan ju fråga sig hur kommunen hanterat det informationsmässigt, säger han.
Ann Hemmingsson (C), ordförande i vård- och omsorgsutskottet och ordförande för pensionsrådet har svarat på Gunnar Westers mejl:
"Med anledning av den enorma storm som uppstått i media angående måltidshanteringen i kommunen så ämnar jag kalla till ett extra pensionärsråd där vi kan reda ut de frågor ni får till er", skriver hon.
Till Corren säger hon att måltidsfrågan haussats upp i media.
– Det har blivit en stor mediegrej. Det har varit rimligt och bra vinklat i Corren, men det har blivit mycket på sociala medier.
Borde frågan ha lyfts i pensionärsrådet tidigare?
– Jag såg inte att det var ett ärende som skulle upp i pensionärsrådet. Rådet är bara rådgivande och till för större, mera långsiktiga frågor.
Är inte frågan om måltidshanteringen en stor fråga?
– Jo, det är klart att det blir förändringar för de som bor på Kopparsvanen 1–7, men de kommer att få samma kost som de övriga avdelningarna. Det är inget kontroversiellt, tycker jag.
Hon resonerar istället kring följdbeslutet, som rör hemtjänsten. Från den 1 september när all matlagning till särskilt boende ska ske i äldreomsorgens centralkök, finns det inte längre plats för att laga mat till hemtjänsten.
Istället hänvisas de som har hemtjänst med särskilt biståndsbeslut om matlådor till att köpa färdigrätter på ICA som levereras till hemmet en gång i veckan.
– Vi ska följa upp detta i vård- och omsorgsutskottet, säger Ann Hemmingsson och nämner att förvaltningen ska se över näringsinnehåll, inte bara för lunchmaten.
– Vi vill se på hela dagens matintag.
Finns det något mer du vill säga om äldrematen, så här efter alla reaktioner?
– Ja, jag tycker att det är positivt att förvaltningen kommer med kreativa förslag och att man kan prova på något nytt. För bara något år sedan började hemtjänsten att handla mat online. Det har varit väldigt positivt.
– Hemtjänstens personal kommer också att vara ett stöd, om man behöver komplettera måltiderna med något.
Hon förtydligar att de personer som har hemtjänst och behöver anpassad kost, även fortsättningsvis ska få det genom kommunens kostverksamhet.
– Det gäller om man har behov av konsistensanpassad kost.
Ann Hemmingsson framhåller också privata alternativ, som varma matlådor från Klintas.
– Jättebra! Det är positivt för näringlivet och Klintas. Det ger större valfrihet för de äldre som bor inom Åtvidabergs tätort.
Kan kommunen göra något för som bor utanför centralorten?
– Vi bör fundera på om vi kan hitta andra lösningar för landsbygden.
Gunnar Wester är nöjd över att pensionärsrådet ska kallas in till extra möte. Han har flera frågor, bland annat funderar han kring kommunens framförhållning.
– För ett år sedan invigde man ny avdelningar och det nya storköket. Ett år senare räcker det inte till. Hur ska det bli framöver? Vi är ju alltfler som blir gamla.