En resa i minnenas arkiv

Mycket historia, en del skratt och lite sprit. När Arkivens dag uppmärksammades i Åtvidaberg fanns det plats för både det ena och det andra.

Återtåget. Gratulationera till ÅFF när laget åter klev upp i allsvenskan finns bevarade i arkivet.

Återtåget. Gratulationera till ÅFF när laget åter klev upp i allsvenskan finns bevarade i arkivet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Åtvidaberg2015-11-16 09:53

– Det klagades på att det skvallrades så mycket i kyrkbänkarna och att folk hade supit för mycket innan gudstjänsten. Det var nämligen inte tillåtet att ta mer än två supar av normalstorlek till frukost.

Det tiotalet besökare skrattar gott i det gamla arkivet i källaren på Bildningscentrum Facetten. Roy Andersson från föreningen Brukskultur berättar utifrån gamla sparade dokument om hur samhället såg ut i för hundratals år sedan.

– Det var på den här tiden helt okej att vara onykter så länge man skötte sitt jobb. Men det var också i den här vevan som nykterhetsrörelsen och ett nytt arbetarideal växte fram, säger Roy Andersson.

Under lördagen uppmärksammades Arkivens dag i hela Norden, där olika verksamheters arkiv öppnades för besökare. Årets tema var "Gränslöst", med anledning av att det är 70 år sedan världens gränser luckrades upp efter andra världskrigets slut.

I Åtvidaberg tolkades temat med kommunens historia och tillbakablickar på järnvägens intåg, men också lite mer nutida tidsdokument.

– Här är gratulationerna som ÅFF fick när laget gick upp i allsvenskan. Visst är det viktigt med med protokoll, men det här säger ju också något mer om en förening, säger Roy Andersson.

Varför är det viktigt att ni öppnar upp arkiven så här?

– Vi har varit rätt dåliga på att marknadsföra oss under årens lopp och det här är inget ställe folk normalt kommer till. Därför finns det en poäng i att låta folk få se det, grunden i mycket av det kulturarv som finns här.

Nya skratt följer när Roy Andersson berättar om att Facit AB var med i den första svenska industridelegationen i Japan. Inför resan beskrevs den japanska företagskulturen som ytterst mystisk och långsam, svår för utomstående att förstå.

Men det gick vägen och blev nu, 50 år senare, ett bevis på hur kulturella gränser kan överbryggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!