– 2011 frågade svärmor om jag ville ta över deras butik. Jag sa att jag kan testa ett år, men nu är jag kvar här 14 år senare, säger Emma Gustafsson.
Hon har sedan dess drivit butiken Emma G:s Saker och Ting på Söderleden. Här kan man hitta allt möjligt: keramik, bestick, kristallkronor, möbler, smycken och mycket mer.
– Jag har inte valt en speciell stil. Men eftersom jag köper in från dödsbon är det mycket antikt och retro. Den här är lite rolig, det är typiskt 70-tals humor, säger Emma och tar fram en potta med Sverige-flagga motiv.
I en loppisguide gjord av Sambla baserad på omdömen från Google har de bästa loppisarna i Sverige rankats. I guiden radas de bästa loppisarna för varje län upp. I Östergötland är det Emma Gustafsson loppis som tar förstaplatsen. Under Emmas loppis i listan finns bland andra de större secondhandbutikerna som Erikshjälpen och Stadsmissionen i Linköping.
– Jag blir jätteglad. Jag visste inte att jag var nummer ett, säger Emma.
Varför tror du att din loppis är så populär?
– Den är ju lite mindre och jag driver butiken själv, så det blir mer personligt. Man pratar med folk och lär känna dem. Det är annorlunda med de stora secondhandaffärerna med många anställda, det blir mer industri, säger Emma.
Det är också det sociala som Emma tycker om med att driva butiken. Många av kunderna har hon skapat en relation till. När de kommer hit tittar de inte bara på begagnade prylar, de kan också ha en trevlig pratstund med Emma.
– De som var här precis flyttade till Åtvidaberg för 15 år sedan. De har varit hemma hos oss, vi pratade om att vi båda har hundar och sen lärde vi känna varandra.
Men det är inte bara lokalbor och stammiskunder som kommer till loppisen. På sommaren är det vanligt att folk från olika städer besöker. Vanligast är Västervik och Norrköping, men också många sommarbosatta från Stockholm och Göteborg.
– Vi är på roadtrip och stannade för att gå in här, det är som ett museum, säger en Jönköpingsbo som fascinerat vandrar omkring i butiken.
I de många år som Emma drivit butiken har hon också sett en förändring i vilka åldersgrupper som kommer dit. En grupp som hon sett alltmer av är den yngre generationen.
– De yngre har ju vuxit upp med ett annat hållbarhetstänk. Jag tycker inte att jag såg det för tio år sedan, det är jättekul.
Att Emmas loppis lockar många olika människor är ett faktum. Men att driva eget företag helt själv har sina utmaningar.
– Ibland får jag hjälp av min man när vi gör stora tömningar i dödsbon. Men om jag blir sjuk kan inte butiken hålla öppet. Samtidigt kan jag inte köra på för hårt, jag behöver egentid också. Söndagar försöker jag ha ledigt och måndagar halvledigt, då tränar jag mina hundar.
Det finns samtidigt fördelar med att driva secondhandbutik i tider där människor inte vill eller kan konsumera mycket berättar Emma. En period som det gick extra bra för butiken var under pandemin.
– Människor ville pyssla mer hemma och då blev många mer intresserade av begagnat. Jag sålde saker via mina sociala medier och sedan kom de hit och hämtade. Det är ju billigare att handla secondhand. Jag själv köper bara begagnat, så fort jag går i vanliga butiker tänker jag: oj vad dyrt!
Hur ser du på framtiden för butiken?
– Jag kör på så länge som det är roligt. Man sitter ju inte här som en vanlig anställd med timpenning, jag gör det här för att träffa folk och plocka med bråte.