Efter topp-placeringen: "Gör oss mer attraktiv som kommun"

Ett lyckat geografiskt läge, god samhällsplanering och invånare som bidrar. Så förklarar Yasmine Dernelid, chef för strategisk utveckling Åtvidabergs topp-placering som klimatkommun.

Yasmine Dernelid är chef för kommunens strategiska utvecklingsenhet. Hon är glad och stolt över kommunens topp-plats som klimatkommun i en ny rankning. Men mycket arbete för klimatanpassningar återstår. "Att vi är tvåa i landet betyder inte att vi är färdiga. Det finns mer att göra", säger hon.

Yasmine Dernelid är chef för kommunens strategiska utvecklingsenhet. Hon är glad och stolt över kommunens topp-plats som klimatkommun i en ny rankning. Men mycket arbete för klimatanpassningar återstår. "Att vi är tvåa i landet betyder inte att vi är färdiga. Det finns mer att göra", säger hon.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-10-24 19:00

När Länsförsäkringar Fastighetsförmedling släppte sitt nya index "Sveriges klimatbästa kommun att bo i" hamnade Åtvidaberg i toppen

Bäst i Östergötland och näst bäst i hela landet.

– Det är kul, det gör oss mer attraktiv som kommun. Klimatanpassningarna är en del av vår trygghet, säger Yasmine Dernelid.

Hon har nu hunnit smälta förra veckans besked och summerar varför kommunen tagit en tätposition i att vara rustad för klimatförändringar.

– Vi har ett väldigt lyckat geografiskt läge, varken vid hav eller slätt. Det finns också geologiska aspekter. Vi har inte några stora risker för ras eller skred. Vi har också invånare som varit bra på att söka gröna bidrag, för till exempel solenergi.

– Vi har också haft tur och inte blivit lika hårt drabbade som andra kommuner vid oväder.

Men visst har Åtvidaberg drabbats av översvämningar? En sommar för många år sedan föll det på kort tid så mycket regn över Åtvidaberg att delar av Söderleden låg under vatten.

– Det stämmer. Vi har gjort åtgärder med dagvattenmagasin där och vid Edberga.

Översvämningar och torka är något som tros bli värre i takt med att klimatet ändras.

– Forskningen är enig om det. Förändringarna går också fortare än man trodde för några år sedan. Det blir väldigt dyrt om vi inte anpassar oss efter det.

undefined
Yasmine Dernelid uppskattar att Åtvidaberg är grönt med mycket träd och vardagsnära natur. Träden gör också klimatnytta, när de skapar skugga och svalka. Därför planterar kommunen nya träd på skolgårdar. Arbetet att ersätta almar som dog för ett par år sedan fortsätter också.

Kommunen arbetar förebyggande. Till exempel i Grebo Norrby, där kommunen tagit fram ny tomtmark. Här har en dagvattendamm anlagts, för att klara stora vattenmängder, men också för att rena dagvatten biologiskt innan det rinner vidare ut i Ärlängen.

– Den risk vi ser nu är i centrala Åtvidaberg om det blir höga vattenflöden i Bysjön. Vi ska utreda åtgärder nästa år.

Kommunen arbetar också förebyggande med värmeböljor.

– Vi har gjort insatser i fastigheter, med styrsystem för klimatanpassning inom äldreomsorgen. Skolorna har solskydd, som markiser. I Grebo har vi uteklassrum och vi har planterat träd. Vi ska planera mer träd vid Björsäters skola.

Träd ger skugga och svalka.

– När man ser drönarbilder över Åtvidaberg så ser man hur grönt det faktiskt är här. Det har fler värden. Människor mår också bra av vardagsnära natur.

Trots topp-placering i rankningen måste kommunen fortsätta arbetet med klimatanpassningar.

– Att vi är tvåa i landet betyder inte att vi är färdiga. Det finns mer att göra. Vi behöver se över och rusta dagvattensystemen och samverka med andra om vägar. Fastighetsägare behöver också anpassa sina egna fastigheter.

Eget ansvar för fastighet

Kommunen ger i en broschyr om klimatförändringar tips till fastighetsägare hur man kan skydda sin egendom mot ett förändrat klimat:

Se till att huset är välisolerat och att tak, fönster och dörrar är täta. 
Låt marken luta bort från huset för att säkerställa korrekt avrinning. 
Om du har källare kan det vara bra att installera avstängningsbara golvbrunnar och backventiler på avloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!