Efter att Corren berättat om Elisabet Karlsson, 80 år som förra året fick en stolpe med en påhängd hundlatrin över sig och tio månader senare tvingades amputera sitt ena ben, har reaktioner strömmat in.
En av flera som reagerat är Sören Söderström tidigare oppositionsråd i Åtvidaberg.
– Man blir illa berörd att se en gammal dam oförskyllt hamna i denna situation, säger han och fortsätter:
– Det är skrämmande att ingen vill ta ansvar.
Sören Söderström ställer i ett mejl till kommunen flera frågor, bland annat:"Stolpen hade tydligen godkänts vid inspektion. Hur kunde den då ha varit så rostig att den föll, och hur kunde den då i ett tidigare skede ha godkänts?"
Corren har ställt liknande frågor, både till Peab som utförde inventeringen och till tjänstemän på kommunen.
Peabs platschef Annelie Öhman hänvisar till Peabs pressjour, som efter ett par dagar lämnar följande svar via mejl:
"Vi har väl fungerande rutiner och metoder för detta och uppdraget är enligt beställarens beskrivning slutfört utan anmärkning. Vid inventeringstillfället hade berörd stolpe, skylt och fundament inga anmärkningar och det uppmärksammades ej heller någon olycksrisk vid tillfället för inventeringen, säger Anders Thomasson, biträdande avdelningschef på Peab."
När vi söker pressjouren på nytt för att be om att få tala med någon ansvarig och ställa följdfrågor kopplat till ansvarsfrågan, hänvisar Elinor Jacobson på pressjouren till kommunen.
Vi söker Mattias Geving, stabschef på kommunen som handlagt skadeståndsyrkandet och som hänvisat Elisabet Karlsson till att stämma kommunen om hon vill driva ärendet vidare.
Han svarar i mejl: "Jag känner inte att jag för min del har så mycket ytterligare att tillägga utan får hänvisa ytterligare frågor i ärendet till Thomas Lidberg."
Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) har efter Correns artiklar begärt en redogörelse i ärendet, men blir förvånad när Corren ställer frågor om ansvar.
– Har han hänvisat till mig? Jag vet inte mer nu än det jag läst i tidningen. Vi ska få en redogörelse i den politiska ledningsgruppen på måndag. Innan dess vill jag inte föregå förvaltningen.
Thomas Lidberg tillägger att han reagerat på Elisabets fall.
– Talar jag om min egna känslor så är det fruktansvärt. Det tror jag att alla känner när den enskilde sitter emellan.
En som ger svar på frågor om inventeringen och stolpar i övrigt är Mattias Gustafsson, tillförordnad enhetschef inom gata och park på kommunens tekniska förvaltning.
Inventeringen som Peab gjorde 2021 var den första i sitt slag. Stolpen på Bruksgatan som föll över Elisabet Karlsson hade fått godkänt helt utan anmärkning av Peab.
Hur kunde den falla ett år efter godkännandet?
– Utifrån de bilder vi sett så har skadan varit i fundamentet, den har ej varit synlig.
Borde entreprenören varit noggrannare i sin kontroll?
– Vi ser inte att vår entreprenör varit oaktsam. De har genomfört sitt uppdrag.
Mattias Gustafsson säger att han är övertygad om att Peab utfört sitt uppdrag och refererar till hela inventeringen.
– De har varit tvungna att sätta svar på flera punkter. Vi ser att de haft ett varierat svar.
Han uppger att det Peab noterat olika brister i sina protokoll till kommunen och att dessa utgör ett arbetsunderlag för åtgärder, till exempel byte av gamla stolpar.
Finns det någon risk att fler av kommunens stolpar är i så dåligt skick att de riskerar falla över människor?
– Man ska inte vara rädd för att stolpar ska välta. De ska klara av att ha skyltar och soptunnor på sig och de ska klara utemiljön.
Stolpen som föll över Elisabet är ett olyckligt undantag, en ren olyckshändelse, menar Mattias Gustafsson.
Men det finns flera skyltstolpar i Åtvidabergs tätort som är skadade och där korrosion och tydliga rostangrepp syns, också fundament som är helt övertäcka med grus, sand och gräs/ogräs. Corren har under ett par veckor sett flera exempel.
Kan dessa verkligen vara säkra?
– Sand och grus kommer från snöröjningen. Det ska regelbundet samlas in under vintersandupptagningen. Den pågår nu. Gräs ska hållas efter med trimning. Just nu förstår jag att man kan hitta stolpar som i nuläget är svåra att besiktiga.
Mattias Gustafsson uppmanar den som ser brister att felanmäla dessa via kommunens hemsida.