Efter skottlossningen i Åtvidaberg: 52-åringen åtalas

Den 52-årige man som misstänks för att ha öppnat eld med ett skjutvapen i Åtvidaberg i mars i år har nu åtalats för bland annat grovt vapenbrott. Han nekar till brott.

Den 52-årige mannen åtalas bland annat för att ha avlossat skott i ett bostadsområde i Åtvidaberg den 19 mars i år.

Den 52-årige mannen åtalas bland annat för att ha avlossat skott i ett bostadsområde i Åtvidaberg den 19 mars i år.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-06-15 19:30

Det var på morgonen den 19 mars som polisen fick larm om att det hörts höga smällar i ett bostadsområde i Åtvidaberg. Ingen person kom till skada i samband med händelsen. Skotten ska ha riktats mot en bil. 

Polisen ryckte ut till platsen och hittade den troliga brottsplatsen. Tomhylsor anträffades på marken. 

Polisen grep en 52-årig man som misstänkt för vapenbrott. Enligt åklagaren var mannen vid tillfället påverkad av såväl alkohol som narkotika. Polisen beslutade att kalla in det nationella bombskyddet för att undersöka fynd som gjordes i ett utrymme. 

Det står nu klart att polisen hittade flera vapen. 52-åringen åtalas för att ha innehaft ett avsågat hagelgevär med tillhörande ammunition. Han ska även ha haft tillgång till en pennpistol och en pistol av märket Walther med tillhörande ammunition – utan att ha rätt till det. Dessutom hittade polisen ett elchockvapen, en harpun samt en revolver som var defekt och obrukbar. 

Åklagaren skriver i stämningsansökan att hagelgeväret och pennpistolen varit av "särskilt farlig beskaffenhet då de
saknar legalt användningsområde och varit enkla att dölja". Att mannen dessutom var påverkad gör, enligt åklagaren, att vapenbrottet bör rubriceras som grovt. 

Mannen åtalas även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Anledningen är att polisen hittade en pentylstubin samt sprängkapslar, vilket betraktas som explosiva varor. Han åtalas dessutom för ringa narkotikabrott då han ska ha innehaft mindre mängder amfetamin, cannabis och narkotikaklassade tabletter. 

Även misstanken om att mannen avlossade skott den aktuella dagen har lett till åtal för brott mot vapenlagen. Enligt åklagaren avlossade mannen skott med ett skjutvapen som han hade licens för. 

Enligt stämningsansökan var det inte första gången som 52-åringen avlossade skott i Åtvidaberg. Den 1 januari 2022 ska han, enligt åklagaren, ha skjutit in i en bostad genom ytterdörren. Brottet rubriceras som grovt olaga hot, alternativt skadegörelse. 

I förhör har mannen, som sitter häktad i väntan på rättegång, nekat till samtliga anklagelser. 

Som bevisning åberopar åklagaren bland annat vapenutlåtanden som Nationellt forensiskt centrum, NFC, har gjort. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!