Lugnande besked om Göstas park: "Ingen oro för hälsa"

Kommunen ger lugnande besked om villaområdet Göstas park. "Vi vill nyansera bilden. När man väger samman flera delar ser vi ingen anledning till oro för hälsa", säger samhällsbyggnadschef Rikard Spalle.

Kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle ger lugnande besked efter de senaste provtagningarna i Göstas park. Han pekar också på att de låga halter av arsenik som påträffats i villaträdgårdar kan komma från matjord som tillförts trädgårdar när villorna var färdigbyggda i början av 1980-talet.

Kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle ger lugnande besked efter de senaste provtagningarna i Göstas park. Han pekar också på att de låga halter av arsenik som påträffats i villaträdgårdar kan komma från matjord som tillförts trädgårdar när villorna var färdigbyggda i början av 1980-talet.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-03-02 16:30

Strax före midsommar förra året kallade kommunen till presskonferens. Orsaken: provtagningar på kommunens egen mark i Göstas park hade visat på föroreningar i både mark och vatten. 

Nu kallar kommunen åter till presskonferens. Denna gång om de provtagningar av jord och grödor i tio enskilda villaträdgårdar som gjordes i augusti 2021.

undefined
Sara Söderlund, miljöingenjör på konsultföretaget Afry har lett arbetet med provtagningar i Göstas park. Hon kommer att fortsätta arbetet med fler provtagningar.

Rapporten som blev offentlig förra veckan var inte entydig. Enstaka, men inte alla trädgårdar visade låga halter av arsenik. Grödor från enstaka trädgårdar, men inte alla visade också låga halter av arsenik. 

– Man utgår från ett lågt gränsvärde, säger Rikard Spalle när han förklarar begreppet TDI (Tolerant dagligt intag) och fortsätter: 

– Resultaten visar att intag av odlad frukt och grönsaker i den omfattning som definierats genom framräknat TDI leder till en exponering där TDI överskrids. 

Men, tillägger han lugnande: Det krävs att man äter mycket och ofta av grödor från de trädgårdar som visade låga halter arsenik, under hela året för att komma upp i den mängd som kan vara farlig för hälsan. 

Samtidigt som kommunen ger lugnande besked går man vidare med ytterligare undersökningar.

– Vi behöver komplettera provtagningar under våren och sommaren för att få mer information. Vi vill provta på flera tomter och eventuellt på några vi redan provtagit, för att göra en fördjupad riskbedömning. 

Så de boende i Göstas park som vill kan fortsätta att odla?

– Ja, med vissa rekommendationer. Man bör byta ut odlingsjord, helst odla upphöjt och undvika att odla innanför gamla slipers eller gammal tryckimpregnerat virke. 

Här stannar Rikard Spalle upp. Han nämner att provtagningarna från villaträdgårdar och från kommunens egen mark skiljer sig åt. På kommunens mark uppmättes inte arsenik. Bara ett fåtal av proverna från trädgårdarna visade halter av arsenik.

En förklaring kan vara att jord tillförts villaträdgårdar efter hand. Den teorin fick stöd när kommunen mötte villaägare under ett informationsmöte i veckan. 

– Vi fick ny information. När man flyttade i området, från 1981 till 1982– 83, köpte man egen jord. 

Ingela Helmfrid, expert vid Arbets- och miljömedicin inom Region Östergötland som stöttat kommunen och dess konsult Afry under provtagningar och analys, återger uppgifter som kom fram: 

– Trädgårdarna var som fyllda av makadam och fyllnadsmassor. Det kom matjord på lastbilar. Det är ofta så när man bygger nya områden. 

Så den arsenik som påträffats i provtagning kan ha förts in med matjorden? 

– Ja, svarar Helmfrid och ger råd som gäller generellt för den som köper jord.

– Man ska köpa analyserad jord för rätt ändamål. Ska man odla grönsaker ska man köpa plantjord avsedd för köksväxter och ekologisk odling. All jord är inte analyserad. Man bör läsa på förpackningen eller höra med sin leverantör om man köper i storsäck. 

undefined
Ingela Helmfrid, expert vid Arbets- och miljömedicin ger råd till den som vill odla och behöver köpa jord: "Köp bara analyserad jord för rätt ändamål".

Kommunen ägde markområdet Göstas hål (som senare blev Göstas park) under tiden som det var avfallsdeponi, mellan 1965 och slutet av 1970-talet. Under informationsmötet väcktes frågor om kommunens ansvar och eventuella ersättningar.

– Det är inte aktuellt. Däremot står vi för all provtagning hittills och framåt för att säkerställa att det inte finns någon hälsofara, säger Spalle och uppger att kommunen hittills lagt omkring 400  000 kronor på utredningar och räknar med lika mycket till under året. 

Råd för jord till odling

Om man odlar egna grödor så rekommenderas att det görs i köpt kontrollerad jord, det vill säga jord där producenten kan visa att jorden är fri från skadliga ämnen genom miljömärkning eller analys. 

Det rekommenderas att odla upphöjt i pallkragar avsedda för odling, det vill säga inte i impregnerat virke eller slipers.

Följer man dessa rekommendationer så minskar risken för att få i sig förhöjda halter av metaller och egenodlade grödor kan ätas utan begränsning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!