Efter lång väntan: Hoppas snart kunna öppna pizzerian

Zana Aziz öppnade sin första pizzeria för sju år sedan. Nu ska han snart öppna sin fjärde, men covid-19 har försenat planerna.

Zana Aziz driver i dagsläget tre pizzerior. I september skulle han öppnat den fjärde i Åtvidaberg, men på grund av covid-19 har planerna förskjutits.

Zana Aziz driver i dagsläget tre pizzerior. I september skulle han öppnat den fjärde i Åtvidaberg, men på grund av covid-19 har planerna förskjutits.

Foto: Agnes Ganestål

Åtvidaberg2020-11-29 12:00

I dagsläget driver Zana Aziz tillsammans med sin fru Zhena Othman tre pizzerior, två i Norrköping och en i Linköping. Huvudinriktningen är gourmetpizzor. I ett och ett halvt år har de planerat att expandera och öppna sin fjärde restaurang i Åtvidaberg, men på grund av covid-19 har det skjutits på framtiden.

– Det känns ju tråkigt att skjuta upp projektet vi lagt ner ett och ett halvt år på, men det är bara att gilla läget. Det är jättesvåra tider just nu. Många är rädda och då respekterar vi det. Vi har sagt att vi får gå i det tempo vi kan, säger Zana.

I september var planen att den fjärde pizzerian skulle öppna i Åtvidaberg, men än är inget nytt datum satt. Det som ligger bakom förseningen är personalbrist på grund av sjukdom inom det anlitade byggföretaget.

undefined
Zana Aziz serverar gourmetpizzor.

Nu satsar Zana och Zhena istället på att slå upp dörrarna till sin fjärde pizzeria i december, men Zana poängterar att det hela beror på om byggföretaget har tillräckligt med frisk personal för att kunna slutföra arbetet av lokalerna tills dess.

– Vi väntar fortfarande på beskedet och så fort det kommer kör vi. Då är det bara att lägga allt på plats.

Trots osäkerheten som råder på grund av covid-19 har Zana aldrig tvekat på att öppna en ny restaurang.

– Ingenting får stoppa oss, så tänker vi, ler han.

Varför vill ni öppna en ny verksamhet i just Åtvidaberg?

– De behöver också pizza. Jag har jobbat som kock på småorter i mina unga dagar och det fanns ingenstans att hänga eller någon mat som var unik för deras ort. Det behövs mer sådant.

undefined
"Ingenting får stoppa mig, så tänker jag. Jag ska fortsätta tills jag når min dröm, att sprida mina smaker över hela Sverige."

Behövs det verkligen ytterligare en pizzeria i Åtvidaberg?

– Vi konkurrerar inte mot någon utan med oss själva. Alla har sitt eget sätt att göra pizza.

Massimos pizzerior har länge varit kända för sina kvinnliga pizzabagare, i en annars väldigt mansdominerad bransch.

– Vi blev Sveriges första pizzeria med bara kvinnliga bagare. Jag ville få lite fler kvinnor i branschen. Vi anställde fyra tjejer till att börja med och började utbilda vecka efter vecka. Plötsligt började de baka pizza bättre än mig, skrattar Zana.

Idag består arbetsstyrkan på de tre pizzeriorna av både kvinnor och män.

– Vi vill gärna att alla ska vara välkomna. Tanken var inte att det bara ska vara kvinnor, utan att få in fler kvinnor och välkomna dem. Det ska vara både och.

I framtiden drömmer Zana om att få sprida sina smaker vidare över hela Sverige och öppna fler pizzerior landet över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!