I en insändare, signerad "Anhörig" riktas kritik mot hur kommunen hanterat den fjärde covid-vågen.
"Anhörig" berättar om sin mamma som bor på ett boende i kommunen, där "alla är smittade och ingen ordinarie personal jobbar". Sängen har varit obäddad och maten försenad upp till en och en halv timme. Brickor med mat har lämnats kvar på rummet, skriver den anhörige.
Stämmer den beskrivningen?
– Jag kan bara gå på det som står i insändaren, men vet inte vilket boende som avses, säger socialchef Sara Waernér.
Hon slår inte ifrån sig. Läget är ansträngt, medger hon.
– Vi kämpar på med bemanningen och prioriterar mat, läkemedel och omvårdnad.
Bemanningsläget är i stort sett som tidigare veckor, då var fjärde anställd varit frånvarande.
– Vi har hög frånvaro spritt över våra enheter. Det rör personal som har covid, som misstänks vara smittad eller som har annan frånvaro.
I onsdagens sammanställning över frånvaro hade 24 anställda inom de elva enheterna inom hela vård- och omsorgsförvaltningen konstaterad covid.
– Det är en fyra till anställda per enhet, uppger Waernér.
Sara Waernér tar allvarligt på synpunkterna i insändaren:
– Förvaltningen kommer att arbeta vidare med detta för att säkerställa att vi över tid bedriver god omvårdnad. Vi vill ha god kvalité.
Samtidigt understryker hon, liksom i ett svar på insändaren, att kommunen önskat direktkontakt med den anhörige om situationen. Om inte enhetschefen svarar, önskar hon att anhöriga söker kontakt vidare i ledningen.
Utöver möjligheten till direktkontakt finns även en klagomåls- och synpunktshantering inom kommunen.
Ser du att boende generellt sett drabbats av det ansträngda bemanningsläget?
– Ambitionen är alltid att ge god omvårdnad. Det finns ingen annan inriktning. Men den fjärde vågen har sköljt över oss, liksom hela landet. Det är ingen verksamhet som inte påverkats.
Vad innebär ett ansträngt bemanningsläge?
– Under en arbetsvecka med fast personal på plats så är personalen väl inarbetad. Man vet vad som gäller och vad som ska göras. Om vi inte har fast personal, så är man inte lika fullt inarbetad med varandra.
– För de som planerar går allt arbete åt till att lösa bemanningen. Arbete med till exempel kvalitet och arbetsmiljö får vi ta tag i med än mer kraft senare.
Även vårdtagare på kommunens och privata vårdgivaren Förenade cares boende har konstaterats smittade, men antalet smittade minskar.
– Vi ser ett tillfrisknande bland boende nu. Vi har covid på två enheter inom kommunen särskilt boende och ett fall på Förenade care.
Hur mår de boende som smittats?
– De har haft milda och lindriga symptom. De äldre har fått vaccin tidigt. Med tre sprutor har de ett gott skydd mot sjukdom.
Trots hävda restriktioner i samhället, råder fortsatt restriktioner inom vård och omsorg.
– Det är inte så stora förändringar för oss. Det är fortsatt provtagning, smittspårning och skyddsutrustning.
Vad gäller för besök till boende?
– Fortsatt att det ska vara smittsäkra besök. De som kommer ska vara friska, inte ha symptom och man ska hålla avstånd.
Gör ni någon skillnad på besökare som är ovaccinerade?
– Vi kan inte fråga om besökare är vaccinerade. Det är ens eget ansvar att vara det när man besöker ett boende. Vi får utgå från att man tagit sitt samhällsansvar.