Efter kris i konstföreningen – de räddar konstrundan

Efter en konflikt med kommunen om ny utställningslokal i Kulturcentrum har hela styrelsen i Åtvidabergs konstförening hoppat av. Nu tillträder en ny styrelse med ett enda syfte – att rädda Åtvids konstrunda.

Här i Brukskulturs gamla museilokaler, med ingång till vänster, hade Åtvidabergs konstförening stora planer med egna återkommande utställningar, inbjudna konstnärer, ett ungdomsprojekt och samverkan med andra föreningar. När dialogen med kommunen om hyresfria lokaler under två år ändrades, gick orken ur styrelsen. Ordföranden och hela styrelsen avgick.

Här i Brukskulturs gamla museilokaler, med ingång till vänster, hade Åtvidabergs konstförening stora planer med egna återkommande utställningar, inbjudna konstnärer, ett ungdomsprojekt och samverkan med andra föreningar. När dialogen med kommunen om hyresfria lokaler under två år ändrades, gick orken ur styrelsen. Ordföranden och hela styrelsen avgick.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-04-07 12:00

– Ett stort svek.

Det säger Britta Augander, som nyligen under ett extra årsmöte avgick som ordförande i Åtvidabergs konstförening. Samtidigt avgick hela styrelsen.

undefined
Britta Augander har lämnat ordförandeskapet i Åtvidabergs konstförening. Hon är ledsen över att föreningens planer om en ny utställningslokal inte blir av, men ser för egen del att hon får mer tid över till egna kreativa projekt. Som ett eget målarmaraton och en nytt teaterprojekt tillsammans med Carina Evertsson.

Hon riktar sin anklagelse mot kommunen.

– Vi blev lovade en ny utställningslokal och hade stora planer. Tanken var att ha egna utställningar och utställningar med konstnärer utifrån. Vi skulle samarbeta med andra föreningar, som fotoklubben.

Hon fortsätter: 

– Vi skulle tillsammans med 1357 (kommunens ungdomsverksamhet, reds anm) söka bidrag för ett ungdomsprojekt, där vi skulle anställa en person. Vi skulle bygga upp något nytt för att få in unga i konsten. 

Den tilltänkta utställningslokalen är den som Bruks- och Facitmuseum huserat i under flera år. Brukskultur som driver museet flyttade under förra året in lokalen mittemot, Mumslokalen som tidigare använts för bland annat konstutställningar. 

undefined
Åtvids konstrundor har haft samlingsutställning i Mumslokalen. Utan utställningslokal flyttar konstföreningen sin samlingsutställning til nyrenoverade Celsinghuset på golfbanan, där varje deltagande konstnär får ställa ut ett verk. Denna skulptur är signerad Sissi Stahli och är från en tidigare konstrunda.

Konstföreningen förlorade då en lokal för utställningar. Britta Augander hävdar att föreningen fått löfte av kommunen att under två år hyresfritt få tillgång till Brukskulturs gamla lokal. 

I februari kom kommunen med ett annat besked: 

– Vi skulle få hyra halva lokalen. Det skulle kosta 70 000 kronor per år och vi skulle själva investera 60 000 kronor.

Där gick luften ur. Britta Augander säger att föreningen, med 170 medlemmar, inte kan klara de kostnaderna i ett startskede. 

– Vi kände alla i styrelsen att det var dags att sluta när vi inte kommit vidare med det vi jobbat för. 

Kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle har tillsammans med kommunens kultur- och fritidschef Anton Bergström-Grabowska lett samtalen med konstföreningen. Han håller inte med om att kommunen gett några löften. 

– Vi hade tagit fram ett utkast över hur det skulle kunna se ut med lokalen, men det var inget färdigt kontrakt, säger han.

Intentionen kom att ändras sent under 2023. 

– Då såg man att investeringsbudgeten var för trång. Det fanns inte investeringsmedel för lokalen, säger han och nämner att de tre bränder (Alléskolan, Sandtaget och Slevringe gruppbostad) som kommunen drabbats av stjälper andra projekt.

– Förutsättningarna ändrades, säger han och uppger att kostnaderna för lokalen beräknats till ett par 100 000 kronor. 

undefined
Sissi Stahli, konstnär och skultuptör med ateljé hemma i Björsäter går in i styrelsen för Åtvidabergs konstförening. Den senaste månaden har hon kämpat för att rädda de årliga konstrundorna och kan nu ge besked: "Det blir konstrunda i år också".

I samband med det första årsmötet kom styrelsen med besked om att inte genomföra årets konstrunda. Det saknades ork, men också en lokal för samlingsutställning.

Det beskedet fick konstnären och skulptören Sissi Stahli att agera skyndsamt. Hon fick med sig konstnären Lena Blyckert. Målet var att rädda konstrundan. 

– Vi har kämpat. För oss konstnärer är konstrundan viktig, en del av oss är beroende av den. Det är ett sätt för oss att visa upp oss och visa hur många vi är. Det är det viktigaste nu.

Sissi Stahli har ingen kritik mot den styrelse som nu lämnat sina platser. Tvärtom framhåller hon styrelsens ambitiösa och engagerade arbete för en ny utställningslokal. 

– Det hade kunnat vara en plats för många roliga kulturella saker, säger hon.

undefined
"Det blev hastigt, men för mig är det viktigt att konstföreningen lever kvar", säger Lena Blyckert som nyligen valdes till ny ordförande i Åtvidabergs konstförening.

Under det extra årsmötet valdes de båda konstnärerna in en ny styrelse.

– Det har gått ganska hastigt, säger Lena Blyckert som fått ordförandeposten.

Hon berättar att hon är tämligen nyinflyttad i kommunen och tidigare bott i Linköping. Ett av skälen med flytten till Värna var att hon ville delta i konstrundorna. Nu är hon beredd att jobba aktivt för genomförandet.

Planen är utstakad. Det blir konstrundor, som vanligt i samband med Kristi Himmelfärds-dagen, från torsdagen den 9 maj till lördag den 11 maj. 

Samlingsutställningen som de senaste åren hållits i Mumslokalen flyttas genom ett samarbete med Villa Baro till den före detta Golfrestaurangen, det nyrenoverade Celsinghuset på golfbanan. 

Både Lena Blyckert och Sissi Stahli framhåller samarbetet med Villa Baro. 

– Hjälps man åt så här så blir det jättebra, säger Lena Blyckert. 

Med sig i styrelsen har de båda konstnärerna ytterligare två nyvalda ledamöter. Arbetet i föreningen koncentreras just nu enbart till konstrundorna.

– Den gamla styrelsen hade fantastiska planer, men allt det slogs sönder när man inte fick lokalen som det var tänkt. Konstföreningen var på väg att försvinna. Vi som är nya nu tänker inte ge oss ut i några stora svängar. Vi kommer inte göra anspråk på någon lokal i dagsläget, säger Lena Blyckert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!