Efter dödsolyckan – busschauffören döms till fängelse

Fängelse i ett år och två månader. Det blev straffet för den busschaufför som somnade bakom ratten och körde av vägen – varvid en passagerare omkom.

En man i 60-årsåldern omkom i den svåra bussolyckan vid Grebo den 7 juni förra året.

En man i 60-årsåldern omkom i den svåra bussolyckan vid Grebo den 7 juni förra året.

Foto: Victor Bomgren/Julia Djerf

Åtvidaberg2024-06-24 15:13

Det var på morgonen den 7 juni i fjol som en dubbeldäckad buss i linjetrafik körde av väg 35 vid Röstens gård, utanför Grebo. Olyckan inträffade på en raksträcka. 

Bussen lade sig på sidan och en man i 60-årsåldern klämdes fast. Polisen meddelade senare att mannens liv inte gick att rädda.

Polisen valde omedelbart att inleda en förundersökning om grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Bussen togs i beslag och polisen kunde efter en teknisk undersökning slå fast att det inte fanns något fel på fordonet. 

Med hjälp av en övervakningsfilm från bussen kom polisen fram till att den förolyckade mannen satt på bussens nedre plan, nära mittdörren.

Busschauffören, som är i 25-årsåldern, åtalades för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död. Enligt åklagaren körde mannen bussen i uttröttat tillstånd. "Till följd av detta har han somnat eller annars på grund av sitt uttröttade tillstånd förlorat kontrollen över bussen och därmed kört av vägen och ned i diket varvid materiella och personella skador har uppkommit", skrev åklagaren i stämningsansökan.

Bevisningen byggde till stor del på de övervakningsbilder från bussen som polisen har granskat. På bilderna ses busschauffören bland annat gäspa vid flera tillfällen. Precis innan olyckan filmades chauffören när hans ögon var stängda och han satt då helt stilla. När bussen började köra av vägen vaknade, enligt polisen, föraren "bryskt".

Linköpings tingsrätt anser att det är bevisat att busschauffören gjort sig skyldig till de brott han åtalats för. Enligt rätten visar övervakningsfilmen att mannen somnade bakom ratten. Chauffören, som nekade till brott under rättegången, ville undgå ansvar för grovt vållande till annans död med motiveringen att den förolyckade passageraren inte var bältad i bussen. 

Tingsrätten konstaterar dock i domen att chauffören var medveten om att majoriteten av passagerarna på bussturerna inte bär bilbälte. "När han nu fört bussen i uttröttat tillstånd har han således varit medveten om att obältade passagerare kunnat finnas, och högst troligast också gjort så, i bussen och borde därmed ha insett att han genom sitt framförande av bussen i uttröttat tillstånd kunde orsaka annans död", skriver rätten. 

Straffet blev fängelse i ett år och två månader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!