Morgonen är kall och grå. Ett lätt duggregn faller över Alléskolan.
En av räddningstjänstens tankbilar står parkerad på vägen upp mot hembygdsgården. Brandmän syns på taket till den eldhärjade delen av F-huset.
Malin Petersson beskriver känslorna när hon kom till skolan tidigt på fredagsmorgonen; ledsamhet och sorg. Och oro för de 26 barn och ungdomar som har sin skolgång i grundsärskolan.
– De behöver kontinuitet och rutiner. Det ska vara lika, som alltid. Dessa elever blir mest drabbade, de är väldigt utsatta. Jag känner sorg ur ett elevperspektiv.
För eleverna i särskolan samt i årskurserna fyra till fem var skoldagen inställd.
Jens Svensson, pappa till två barn, nio och tio år som går särskolan, berättar att hans barn tagit informationen om branden bra.
– Men de frågar om sina plattor och datorer, säger han.
Elever i årskurs sex till nio skulle gå i skolan som vanligt.
– Vi gick in 8.20 och fick sluta efter åtta minuter, berättar en elev vid skolan.
Orsaken: ventilation- och värmesystemen på skolan var skadade till följd av branden.
– Om man satt igång systemen hade man spritt brandrök. Det var också läckage i värmesystemet, säger kommunens stabschef och säkerhetsansvarige Mattias Geving
Medan eleverna skickades hem tog 1357 ungdomens hus beslut om att hålla öppet under dagen.
– Man kan komma hit om man behöver prata eller behöver en plats att vara på, sa Anton Bergström Grabowska, verksamhetsledare på 1357 under morgonen.
Samtidigt höll kommunens krisledningsgrupp möte. På Alléskolan samlade rektorer pedagoger och övrig personal.
– Jag har varit på skolan sedan kl 6.30, säger kommundirektör Robert Bredberg som under torsdagskvällen befann sig vid Alléskolan och såg brandförloppet.
Under dagen arbetade både krisledningsgruppen och skolan med lösningar för Alléskolans elever. En av de tyngre frågorna rör var särskolans elever och personal ska ta vägen.
– Vi måste ha en lösning som sträcker sig hela vårterminen ut. Det är så omfattande skador på deras lokaler så det blir svårt att få ordning på dem i närtid, säger Robert Bredberg.
För övriga elever på Alléskolan kan det bli förändringar kommande skolvecka. Den tillbyggda delen av F-huset, där årskurs fem har sina klassrum, står kvar efter branden.
– Men den behöver saneras, säger Malin Petersson och bedömer i nuläget att det kan ta drygt en vecka innan lokalerna går att använda.
Eleverna i fyran, som går i lokaler nära F-huset kommer att få sin undervisning i skolans huvudbyggnad. Det gör att elever i de högre årskurserna kan komma att få distansundervisning tillfälligt.
Både Petersson och Bredberg framhåller personalens insatser och engagemang för att söka lösningar för eleverna.
Under fredagen summerade Mattias Geving en rad händelser som kommunen polisanmält under veckan: en brand i ett kodlås vid biblioteket, skadegörelse i biblioteket samt inbrottsförsök och spår av brand i särskolans lokaler.
Kommundirektör Robert Bredberg uppger att det finns en ökad hotbild mot kommunens lokaler, särskilt mot skola, 1357 och biblioteket efter händelserna.
– Vi ökar bevakning av dessa, men förstärker även bevakning av kommunens övriga lokaler, säger han.
Under fredagen bekräftade kammaråklagare Linda Kyrö att en person under 15 år misstänks för skolbranden.